Rozdział 2.1 (Projektowanie i wytwarzanie stali) – M. Łomozik
1. Stal to:
- plastycznie i cieplnie obrabialny stop żelazo-węgiel (do ok. 2%) i innymi pierwiastkami otrzymywany w procesach stalowniczych ze stanu ciekłego.
2. Podstawowy produkt wielkiego pieca jest:
- surówka.
3. Proces świeżenia stali ma na celu:
- obniżenie zawartości w surówce węgla, krzemu, manganu, fosforu i siarki.
4. Najlepszą pod względem jakości stal uzyskuje się podczas wytapiania w:
- piecach elektrycznych.
5. W piecach elektrycznych wytapia się stal o bardzo małej zawartości:
- siarki
6. Proces rafinacji jest stosowany podczas:
- produkcji odpowiedzialnych stali konstrukcyjnych zarówno niestopowych jak i stopowych.
7. W zależności od stopnia odtlenienia stali rozróżnia się:
- stale nieuspokojone, półuspokojone, uspokojone.
8. Wlewkiem nazywa się stal, która:
- zakrzepła we wlewnicy.
9. Odlewanie stali do wlewnic prowadzi się po to aby:
- nadać stali kształt potrzebny do dalszej przeróbki plastycznej np. do walcowania.
10. Najlepszą jakością pod względem jednorodności chemicznej i fizycznej charakteryzuje się wlewek:
- stali uspokojonej.
11. Stale nieuspkojone są mało przydatne do wykonywania konstrukcji spawanych z uwagi na swoją ograniczoną spawalność dlatego, że:
- ich zasadniczą wadą jest skłonność do segregacji strefowej polegającej na większej zawartości węgla, fosforu i siarki w środkowej części wlewka w efekcie czego po jego rozwalcowaniu uzyskuje się blachy o różnej zawartości wyżej wymienionych pierwiastków na długości i grubości arkusza.
12. Jakość wytopionej stali zależy przede wszystkim od takich czynników jak:
- skład chemiczny, zawartość gazów i wtrąceń niemetalicznych oraz segregacja wlewka.
rajmundos9