przepisy-Dukan.doc

(67 KB) Pobierz

 

Pasztet proteinowy

2 podwójne piersi

kawałek wołowiny (ja miałam ok 200 gr)

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 jajka

4 białka

kilka łyzek otrąb

troche mleka 0%

przyprawy

 

Ugotować piersi i wołowinę w wywarze z jarzyn (ewentualnie na kostkach rosołowych). Pokroić cebulę i czosnek, podsmażyć na teflonie. Otręby namoczyć w mleku. Zemleć wszystko w maszynce, do masy dodać jajka i tyle wody, żeby masa była spoista, ale dość rzadka. Dodać przyprawy, ja dodałam sól, pieprz, czosnek granulowany, troche przyprawy do mięsa mielonego i gałkę muszkatołową. Z białek ubić sztywną piane. Rozmieszać (reką) z masa mięsną. Foremkę wysmarować parafiną i oprószyć mąka kukurydzianą. Piec 40 min w temperaturze 180 stopni.

Wątróbka z papryką

2 wątróbki drobiowe

puszka pomidorów

5 małych pieczarek

1 papryka słodka

1 cebula

pieprz, sól, oregano lub bazylia (według gustu)

Wątróbki pokroić na małe kawałki i zrumienić na patelni przetartej olejem na ręczniku.

Cebulkę poddusić.

Pieczarki i paprykę usmażyć razem dolewając odrobinę wody.

Wszystko razem połączyć na patelni.

Dodać pomidory z puszki, przyprawić do smaku i gotowe.

Spożywać na ciepło.

Ja miałam na dwa dni. Drugiego dna nawet lepsze, bo aromaty się połączyły.

Smacznego.

 

KETCHUP DOMOWY

Składniki

2 przeciery pomidorowe gęste w słoiczku( pasta pomidorowa)

jarzyny-pół marchewki,pół pietruszki, kawałeczek selera

cebula

pół czerwonej papryki

pieprz

1 goździk, ziele angielskie. liść laurowy

sól i musztarda do smaku

słodzik do smaku

Warzywa rozgotować w małej ilości wody, zmiksować(można przetrzeć przez sito)

dodać przeciery i pogotować ,jeśli trzeba odparować bo rzadkie- to dłużej. Przyprawić

do smaku. Można bez warzyw- tylko samą cebulę ew. czosnek i zioła lub przyprawy

jakie kto lubi (wersja ziołowego ketchupu)

 

Zupa pomidorowa z pulpecikami

składniki na 2 osoby:

-puszka pomidorów w całości bez skórki (ja kupuje w "Biedronce" są tanie i pyszne)

-400-500 g mięsa mielonego (z indyka lub cielęcego)

-przyprawy do smaku : zioła prowansalskie, przyprawa do mięsa mielonego, czosnek, sól, pieprz

-odrobinę jogurtu naturalnego

 

Wykonanie :

Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy (przyprawa do mięsa mielonego, sól - do smaku).Formujemy małe kuleczki z mięsa i układamy w garnku.Zalewamy pomidorami z puszki.Gotujemy na małym ogniu ok 10-15 min.Ściągamy z ognia zabielamy łyżką jogurtu,dodajemy szczyptę ziół prowansalskich,szczyptę czosnku granulowanego (chyba, że macie świeży) oraz pieprz. Jeśli ktoś lubi można dać też odrobinę świeżego koperku

Gęsta zupa gulaszowa

3/4 kg wołowiny

1 cebula

1 papryka

6 duzych pieczarek

10 dkg grzybów suszonych

papryczka chili lub pepperoni

przyprawa do gulaszu

papryka słodka

czosnek

pieprz

sól

2 łyżki koncentratu

 

mięsko pokroiłam w kostkę, obsmażyłam na teflonie i odrobiną oliwy, przerzuciłam do garnka, podlałam wodą, dodałam czosnek granulowany, sól, pieprz, przyprawę i dusiłam do miękkości. W międezyczasie podziabałam cebulę i obsmażyłam, podziabałam (dosyć drobno) papryki i pieczarki, namoczyłam grzyby. Jak mięso było miękkie dodałam koncentrat, wszystkie warzywa, grzyby razem z wodą, w której sie moczyły i paprykę słodką i poddusiłam wszystko razem jeszcze z pół godziny.

 

Leczo

0,5 kg mięsa (ja robiłam z indyka)

2 duże czerwone papryki

5-6 dużych pieczarek

1-2 cebule

papryczka pepperoni lub chili w proszku

koncentrat

papryka słodka w proszku

 

Mięso zmielic w maszynce, patelnię teflonową zwilżyć oliwą i podsmażyć mięso. Przełozyć do garnka. Cebule pokroić i też usmażyć na teflonie, dodać pokrojone drobno pieczarki i paprykę (mozna dodać czosnek i pomidory z puszki). Dodać koncentrat, drobno pokrojoną papryczkę pepperoni lub dosypac chili. Dosypać papryke słodką, posolic wedle życzenia. Chwilę poddusić, dodać do mięsa i dusić na małym ogniu przez około pół godziny.

Oczywiście przypraw dodajemy tyle ile lubimy

 

SERNIK JAK PRAWDZIWY

 

- 0,5 kg sera chudego (najlepszy taki w kostkach, mieciutki, zeby nie trzeba bylo mielic)

- 4 jajka

- 2 do 3 lyzek slodziku w proszku

- 3 lyzki zmielonych na puch otrab

- 3/4 szklanki mleka 0,5%

- dowolny aromat

Ser, zoltka, slodzik, aromat, otreby wrzucic do miski i zmiksowac dodajac po troche mleko. Masa bedzie dosc rzadka i taka ma byc. Na koniec dodac ubite na piane bialka i delikatnie wymieszac.

Tortownice (najlepiej taka o srednicy 19 cm) wylozyc papierem do pieczenia (koniecznie papier bo, do wszystkiego innego sie przylepia) i wylac mase serowa. Piec 1 godzine w temperaturze 170 stopni. Mozna dodac do czesci masy kakao, bedzie wtedy sernik we wzorki.

Samkuje jak prawdziwy, szczegolnie po kilku tygodniach diety, kiedy kryteria smakowe zmieniaja sie radykalnie  Tylko dajcie mu godzine, lub dwie zeby stężał, nie jedzcie goracego

 

SOS WIOSENNY do jajek, wedlinki itp.

 

- 1/2 litra jogurtu naturalnego (dobry kremowy, polecam Jogovita 1% firmy Zott)

- peczek szczypiorku

- peczek koperku

- 3 cebulki dymki

- 2 ogorki konserwowe

- jajko ugotowane na twardo

- lyzeczka musztardy, sol, pieprz

Do miski wrzucic posiekana drobniutko zielenine, ogorki konserwowe i bialko jajka pokrojone na kaszke. W kubeczku rozetrzec na krem zoltko z musztarda, dodajac po troche jogurtu. Nastepnie polaczyc mase jogurtowa z zielenina. Doprawic do smaku.

 

kotleciki rybne

 

- 4 filety z ryby(morszczuk, dorsz, mintaj)

-jajko

-1 marchewka

-1 cebulka

- 1 lyzka maki kukurydzianej

-koperek

 

Na odrobinie wody podsmazyc starta marchewke i cebulke. Zmielic rozmrozone filety oraz podsmazone warzywa, przyprawic sola i pieprzem, wbic jajko i dodac lyzke maki kukurydziana zeby masa sie zwiazala. Na koniec dodac koperek- ja lubie duzzzooo;-)

 

Formulujemy plaskie kotleciki i smazymy na patelni posmarowanej oliwa!

Z takiej ilosc wyszlo mi 8 kotlecikow.

 

BIGOS ŚWIĄTECZNY

z kiszonej kapusty

Składniki

3/4 kg kapusty kiszonej

5 dużych kapeluszy podgrzybków suszonych

3/4 kg wołowiny gulaszowej (bez tluszczu)

1/4 kg mięsa z udek drobiowych

35 dag piersi wędzonej z indyka

1 duża cebula

3 łyżki czerwonego wina wytrawnego

 

Grzyby namoczyć w wodzie, najlepiej z dnia na dzień.

Kapustę odcisnąć z soku (sok pozostawić do ewentualnego doprawienia bigosu). Wypłukać kapustę z nadmiaru soku, żeby nie była za kwaśna.

Kapustę włożyć do szybkowara, wrzucić namoczone poprzedniego dnia grzyby i zalać kapustę wywarem, w którym moczyły się grzyby. Dodać 1/2 cebuli pokrojonej w grubą kostkę. Gotować 40 minut.

Wołowinę (kawałki na gulasz) skropić sokiem z cytryny i opruszyć przyprawą Kamisa do cielęciny i pozostawić w lodówce na 30 minut. Podsmażyć na patelni przetartej olejem, żeby się mocno zrumieniła. Przełożyć do szybkowara. Dodać 1/2 cebuli pokrojonej w grubą kostkę. Zalać wrzącą wodą i udusić do miękkości. To samo robimy z mięsem z udek, tzn podsmażamy i dodajemy do wołowiny, kiedy jest już miękawa. Razem dusimy to jeszcze przez 20 minut.

Ugotowane grzyby kroimy w kosteczkę i wrzucamy do kapusty. Uduszone mięso kroimy w kostkę i przekładamy do kapusty wraz z wywarem. Wędzoną pierś z indyka kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rumiano na patelni przetartej olejem. Przekładamy do bigosu. Wszystkie składniki dusimy razem ca 10 minut. Dodajemy 3 łyżki czerwonego wina. Trzeba uważać, bo bigos lubi przywierać do dna garnka. Na drugi dzień ponownie przegotować i ewentualnie doprawić sokiem z kapusty, jeśli ktoś lubi kwaśniejszy smak.

 

Gyrosowa watrobka:

kurza lub indycza watrobka

cebula

przyprawa gyros(Kamis), kebab

pieprz

Watrobke posypac przyprawami(bez pieprzu),pozostawc na 2-3 godz. najlepiej w lodowce.Klasc na goraca patelnie(ja smaze bez smarowania olejem,bo watrobka puszcza soki).Dodac cebule pokrojona w krazki(ilosc wg.uznania),od czasu do czasu podlewac odrobina wody.Smazyc do miekosci i zarumienienia.Na koncu popieprzyc swiezo zmielonym pieprzem. Smacznego!

Wiosenna sałatka z dunkanowym sosem

Kilka liści sałaty, pomidor, kawałek świeżego ogórka, klika rzodkiewek, szczypiorek.

ładnie ułożyć na talerzu i polać sosem.

SOS:

1 jajko na miękko (got.4 min)

1 łyżka serka homogenizowanego naturalnego

sol, pieprz jak ktoś lubi można jakieś ziólka np prymat do sałatek.

Jajko rozgnieść widelcem na paćkę dodać resztę składników, wymieszać będzie widać kawałki białka, mi nie przeszkadzały, polać sałatkę.

 

SERNIK "WIEDEŃSKI"  NAJŁATWIEJSZY

Składniki:

4 opakowania serka homogenizowanego

4 jaja

3 łyżki otrąb pszennych

2 łyżki jogurtu naturalnego 3 %

słodzik (wedle uznania, ale sernik powinien być słodki, więc ja dodałam 10 łyżek tego w płynie)

3-5 kropli aromatu (smak dowolny)

papier do pieczenia do wyłożenia blachy

 

Wykonanie:

 

Otręby mielimy na pył. Żółtka , aromat i słodzik ubijamy, dodajemy serki, zmielone otręby, wszystko mieszamy na gładką masę. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, mieszamy i wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku ok. godziny w temperaturze 170-180 stopni. Po upieczeniu przetrzymujemy w uchylonym piekarniku jeszcze przez chwilę. Po wyjęciu z piekarnika, zostawiamy do wystudzenia w blaszce.

 

zapiekane filety z kurczaka z bazylią i kaparami

9 porcyjek (jak ktoś głodny to 3) 

2 podwójne filety z kurczaka

150 gr sera białego 0%

odrobina jogurtu 0%

0,5 szklanki bulionu

dodatki

świeże liście bazylli

kapary

sambal oelek (tajska pasta z ostrej papryki z solą i octem Sos Sambal Oelek 200g :: Masala - Smaki Świata przyprawy, dodatki spożywcze, sushi, kuchnie świata i przepisy kulinarne. )

czosnek, zioła prowansalskie, sól pieprz

 

filety oczyścić, przekroić tak by z podwójnego otrzymać 4 cienkie płaty mięsa

ser rozgnieść z jogurtem, czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem

filety wysmarować odrobiną pasty sambal oelek, nie jest to konieczne, wystarczy je posolić odrobinę, posypać ostra papryką (ale polecam sambal oelek - odrobina wystarczy by odmienić np plaster pieczonej piersi z indyka)

z jednej strony nałożyć cienką warstwę twarożku, na to kilka kaparów i rozłożyć dokładnie liście bazylli, zwinąć ściśle

postąpić tak samo z resztą mięsa a fileciki układać blisko siebie, końcem do dołu w żaroodpornym naczyniu podlać bulionem  zapiec (ja ok 40 minut w 150 stopniach)

 

Faszerowane cukinie

mała cukinia maksymalnie 1/2kg-przekroić wyjąć środek ok 1/2

20dkg mielonego mięsa ( miałam z indyka)

kawałek papryki -poszatkować

2 małe pieczarki-poszatkować

1/2cebulki -poszatkować

wyjęty środek z cukini też poszatkować

wszystkie składniki wymieszać doprawić wg. uznania nafaszerować nimi cykinię i upiec w rękawie foliowym ok 40 min w temperaturze ok. 180 stopni

 

Pierś kurczaka

rozbijam,przyprawiam sażę na teflonie dla pewności dolewam wody i czekam aż wyparuję

wykładam na talerz i pokrywam twarożkiem wiejskim (taki ziarnisty) z drobno posiekanym szczypiorkiem

Bardzo mi smakowało

z powodu lenistwa i konieczności zjadzenia czegoś szypko robie te filety hurtowo z porcjami zamrażam ( wyjęcie i odgrzanie to kwestia kilku minut ) tylko dodatki zmieniam

 

Udka pod kapustą kiszoną

3 udka pozbawiłam skóry przyprawiłam wg. uznania

włożyłam do naczynia żaroodpornego pokryłam kiszoną kapustą wymieszaną z majerankiem dodałam 1/2szklanki wody przykryłam pokrywką ( folią ) i dusiłam w piekarniku ok 2godz

jedzenia na dwa dni (obzarstwa ) na mieszanej

SUFLET Z KURCZAKA :

Posiekać piersi z kurczaka,dodać sól,pieprz i zieleninę.

Podgrzać małą filiżankę chudego mleka i zalać nią 2 surowe żółtka.

Wymieszać wszystko z posiekanym kurczakiem, następnie ubić na sztywno pianę z 2 białek i dodać ją delikatnie do farszu ( suflet lepiej wyrośnie ).

Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika ( ja wstawiłam na 170 stopni ) na 1,5 godziny ( ja piekłam 1,15, bo suflet nieźle się zrumienił z wierzchu ).

 

Ten przepis jest w fazie uderzeniowej, mi smakował, choć z chęcią dodałabym do niego ketchup,którego jestem fanką.

Jest to spora porcja, w sam raz na obiad dla 1 osoby, można się nieźle najeść

 

CHIPSY POMIDOROWE Z PAPRYKĄ

 

Bardzo prosty przepis z książki Dukana.

Czas przygotowania: 10 min.

Czas pieczenia: 120 min.

Składniki: pomidory, słodka papryka w proszku

Wybrać okrągłe i twarde pomidory, pokroić je na plasterki grubości 2 mm, ułożyć na folii aluminiowej i posypać słodką papryką. Piec dwie godziny w piekarniku nagrzanym do 100 st. C.

Przechowywać w hermetycznym pudełku, w suchym miejscu.

Zupa z białej kapusty

Składniki:

* ćwiartka białej kapusty

* 2 udka kurczaka bez skóry, kawałek wołowiny (10 dkg) / lub kostka wołowa

* Marchew

* Seler

* Pietruszka

* Ząbek czosnku

* listek laurowy

* kilka ziarenek pieprzu

* 2 ziarenka ziela angielskiego

* Sól, wegeta

* 1 łyżeczka mielonego kminku

Przygotowanie:

Kapustę umyć i drobno poszatkować. Do garnka wrzucić poszatkowaną kapustę, drobno startą marchewkę, pietruszkę, seler. Dodać ziele angielskie, pieprz, kminek mielony, liść laurowy i ząbek czosnku. Dodać umyteudka i wołowinę(kostkę). Dodać nieco soli, wegety lub innych przypraw. Gotować do momentu, aż kapusta będzie miękka. Wyjąć mięso. W między czasie obrać udka z mięsa, pokroić wołowinę i dodać ponownie do zupy.

Zamiast zasmażki dodałam odrobinę mąki kukurydzianej rozrobionej w szklance z gorącym wywarem.Pod koniec gotowania można dodać 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego i zabielić jogurtem.

 

Kotlety jajeczne

7 jajek

6 łyżek otrąb

pół cebuli

natka

sól

pieprz

ewentualnie przyprawa do jajek

6 jajek ugotować na twardo, ostudzić, cebulę drobno pokroić, podsmażyć na teflonie. JAjka obrać i bardzo drobno posiekać, rozdrobnić w malakserze, zemleć lub co tam kto ma. wymieszać z otrębami, cebulą, przyprawami i natką (ja dałam suszoną). Formować kotlety i smażyć na przetartej oliwą patelni. Odwracać delikatnie, co by sie nie rozwaliły

Chłodnik z botwiny i ogórka - coś bardzo na czasie

Składniki:

• 1 pęczek botwiny

• 2 ogórki

• ½ szkl. posiekanego koperku

• 2 łyżki posiekanego szczypiorku

• 2 jajka ugotowane na twardo

• 2 ząbki czosnku

• 6 szkl. kefiru

• ½ szkl. jogurtu

• sól

Sposób wykonania:

Botwinę drobno posiekać a buraki pokroić w małą kostkę, po czym zalać je wodą i gotować na małym ogniu ok. 10 minut.

Następnie dodać rozgnieciony czosnek oraz obrane ogórki pokrojone w kostkę.

Całość wymieszać i zalać jogurtem i kefirem.

Dodać jeszcze szczypiorek i koperek.

Doprawić do smaku i wstawić do lodówki na 2-3 godz.

Przed podaniem włożyć do każdego talerza połówki jajek.

 

Filety rybne na grilla lub do piekarnika

Składniki na 2 filety: (ja użyłam mintaja)

łyżka musztardy

2 ząbki czosnku

przyprawa do ryb

kilka kropel soku z cytryny

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin