Sernik z książki Dukana 5 łyżek stołowych beztłuszczowego twarożku 2 łyżki stołowe maizeny 2 żółtka 2 łyżki stołowe soku z cytryny 3 łyżki stołowe słodziku 5 białek jajka Ubić trzepaczką twarożek, maizenę, żółtka, sok z cytryny i słodzik, tak by uzyskać kremową konsystencję. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy serowej. Wlać do formy na suflet. Podgrzewać 12 minut na średniej mocy w mikrofalówce. Spożywać na zimno. Sernik Jogurtowy 400 g jogurtu naturalnego 500 chudego serka homo (ja używam tego z Netto) 4 jaja 1 łyżka skrobi kukurydzianej aromat cytrynowy 5 łyżek słodziku Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować, wymieszać z pianą. Piec około 40 minut w temp. 180 st. SERNIK niecieknący, mało opadający 500g twarogu półtłustego, trzykrotnie mielonego (z Auchan, ma 3,5%tł., wygląda jak kiełbasa) 5 jaj 3 płaskie łyżki słodziku SussinaGold 2 łyżki suszonej skórki pomarańczowej Kotanyi kilka kropel aromatu pomarańczowego 1 budyń Albona śmietankowy/waniliowy (do dostania w Aldi, skł. 30g: skrobia kukurydziana, aromat, barwniki) Wszytko łączymy ze sobą mikserem na jednolitą masę. Formę - keksówkę (25x12cm) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy sernik i pieczemy około godzinę w 200*C w piekarniku gazowym (ale i tak trzeba doglądać) Zostawiamy do wystygnięcia w środku. Sernik 7 jajek 1 kg sera (twaróg 3% Oetkera - innego nie próbowałam) aromat pomarańczowy 3-4 łyżki słodziku Sussina 1 łyżka mąki kuku Jajka całe wbijamy do dużej miski i ubijamy mikserem około 15 minut na maksymalnych obrotach, dodajemy słodzik i jeszcze kręcimy chwilkę, potem zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy ser po łyżce, żeby masa nie opadła za bardzo, kilka kropli (dosłownie kilka!) aromatu i mąke dodajemy na końcu. Formę 25x25 cm wykładamy papierem i wylewamy masę. Wkładamy do nagrzanego do 170-180 st. piekarnika (bez termoobiegu!) i pieczemy godzinę, skręcamy temp do 120 st i pieczemy jeszcze 15-20 minut. Wyłączamy piekarnik, a sernik wyciągamy po pół godziny. Wykładamy na ręcznik papierowy zeby odsaczyc z wody (ja zmieniam podklad dwukrotnie SPRZEDAJĘ PRZEPIS NA GOTOWANY SERNIK pół kilo twarogu mielonego chudego 2 zółtka 4białka 3-4 łyżki sussina gold parę kropel aromatu śmietankowego Wszystko gotujemy na wolnym ogniu przez ok pół godz/nie zagotowywać/ Następnie rozrabiam 3-4łyżeczki żelatyny w małej ilości mleka 0%,dodaję do masy serowej.Nalewam w pojemniczki po wiejskim serku.jak wystygnie wstawiam do lodówki. Przepyszny.Smacznego. Sernik bezprzepisowy 200 g chudego twarogu 2-3 jaja (zależy od wielkości) mały jogurt cynamon za pierwszym razem nie dodałam słodziku bo zwyczajnie mi się skończył... I tak mi posmakowało, że prawie całkiem z niego zrezygnowałam. Widzę różnicę (spadki) między dniami ze słodzikiem, a bez niego - jednak lepiej zrezygnować albo przynajmniej ograniczać. No i trzeba znaleźć twaróg, który najbardziej nam smakuje - jak najdelikatniejszy. Miksuję to wszystko dokładnie i wylewam na sporą okrągłą blachę tak, żeby powstał cienki placek. Szybko się piecze (30 minut w 170'c). Kroję na trójkąty (wychodzi 6) i zafoliowuję jak batoniki. Podjadam cały dzień, co godzinę-dwie (także przed snem) i jestem zapchana, a to tylko 300 g nabiału.
500 gr % tłuszczu sera białego 5 jajek 50 gr słodzika do pieczenia/ kaufland/ 50 zmielonych otrebów owsianych aromat waniliowy 1/2 szklanki mleka 3 gr proszku do pieczenia utarłam ser z zółtkami i słodzikiem ok 15 minut zmieliłam otreby na make dołozyłam do nich proszek do pieczenia dołozyłam te otreby do cały czas ucieranego sera potem delikatnie dolałam mleko ser cały czas sie mielił tak ok 25 minut na koniec juz sama do miski bez ucierania recznie delikatnie dołozyłam ubita piane z białek do której podczas ubijania dodałam szczypte soli białka ubijałam ok 5 minut to wszystko przełozyłam do wysmarowanej oleje okragłej tortownicy o srednicy ok 20 cm i wsadziłam do uprzednio nagrzanego piekarnika piekłam ok 45 minut zaraz po upieczeniu wyjęłam z piekarnika i delikatnie okroiłam brzegi ciasta od tortownicy nie wyjmujac go jeszcze z foremki sernik zwykle opada i zeby to robił równomiernie trzeba go obkroic poczekałam ok 60 minut a potem go ostroznie wyciagneła z tortownicy
SIEDEM_BOLESCI_MATKI_BOZEJ