Temat.doc

(30 KB) Pobierz
Temat: Budowa i funkcje układ pokarmowego człowieka- utrwalenie wiadomości

Temat: Budowa i funkcje układ pokarmowego człowieka- utrwalenie wiadomości.

 

Cele operacyjne:

A. Wiadomości – uczeń:

- Wymienia narządy wchodzące w skład układu pokarmowego.

- Wyjaśnia procesy zachodzące w jamie ustnej, żołądku jelicie cienkim i grubym.

- Dokonuje podziału pokarmów ze względu na pełnione funkcje: budulcowe, energetyczne, regulujące.

- Wymienia sposoby zapobiegania chorobom zakaźnym układu pokarmowego (salmonelle, żółtaczka, dur brzuszny).

- Wyjaśnia pojęcia: ,,enzymy trawienne”.

 

B. Umiejętności- uczeń

 

- Charakteryzuje proces trawienia pokarmów.

- Omawia zasady zdrowego żywienia (higiena spożywania i przygotowania posiłków).

- Potrafi wskazać produkty stanowiące tzw. ,, zdrową żywność”

- Omawia choroby, które są wynikiem niewłaściwego odżywiania ( cukrzyca typu II, anoreksja, bulimia).

- Wskazuje, jaką rolę pełnią witaminy w organizmie człowieka i czym grozi ich niedobór.

- Układa i analizuje jadłospis dzienny dla ucznia klasy III gimnazjum.

- Wie, jakie badania lekarskie powinien wykonać kandydat do zawodu kucharza, piekarza, sprzedawcy.

 

c. Postawy- uczeń

- Jest przekonany o konieczności właściwego doboru składników odżywczych w codziennej diecie.

- Dąży do przestrzegania zasad higieny spożywania posiłków w celu zachowania zdrowia.

 

Metody:

- badawcza

- słowna (objaśniająca, poglądowa),

- praca z podręcznikiem i kartą pracy.

Strategia:

- Operacyjna

 

Forma pracy:

- indywidualna

- grupowa

 

Środki dydaktyczne: karta pracy, podręcznik, plansze poglądowe (budowa układu pokarmowego, piramida zdrowego odżywiania, podział produktów spożywczych na budulcowe, energetyczne, regulujące) model anatomiczny – człowieka; ,, Piramida zdrowego odżywiania się”, produkty spożywcze: konserwa, jogurt, jabłko, zupa ,, błyskawiczna”;

 

Przebieg zajęć:

FAZA WSTĘPNA

1. Sprawy organizacyjne:

- sprawdzenie obecności i zapis tematu lekcji

- sprawdzenie pracy domowej

- kontrola wiadomości:

> Proszę wymienić choroby układu pokarmowego?

> Jakie znasz pasożyty przewodu pokarmowego?

> Jaką chorobę układu pokarmowego nazywamy chorobą ,,brudnych rąk”?

> Jak można zapobiegać chorobom zakaźnym układu pokarmowego?

2. Nawiązanie do tematu:

Uczniowie rozwiązują rebus i zapisują hasło przewodnie lekcji

,, Prawidłowe odżywianie jest podstawowym warunkiem zdrowia”

 

FAZA REALIZACYJNA

Praca w oparciu o karty pracy:

1. Omówienie budowy i funkcji, jaką pełni układ pokarmowy człowieka.

- wskazywanie i nazywanie poszczególnych narządów;

- określanie funkcji, jaką pełnią narządy wchodzące w skład układu pokarmowego.

- wyjaśnienie znaczenia procesu trawienia- rozkład pokarmu ,,mechaniczny”(rozdrabnianie pokarmu, miażdżenie przez zęby) i trawienie ,, enzymatyczne” (narządy wspomagające pracę układu pokarmowego: ślinianki, wątroba i trzustka).

- Zwrócenie uwagi na chorobę, jaką jest cukrzyca: przyczyny, przebieg i leczenie (znaczenie diety).

 

2. Produkty spożywcze jako źródło energii

I. Podział produktów spożywczych na produkty, które są:

- źródłem energii (energetyczne)

- budują ciało człowieka (budulcowe)

- są niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów życiowych (regulujące)

 

II. Omówienie zasad prawidłowego odżywiania się w oparciu o ,, Piramidę zdrowego odżywania się” .

- Higiena przygotowania i spożywania posiłków (wskazówki higieniczne; spożywanie żywności świeżej- ćwiczenia w praktycznym odczytywaniu daty przydatności produktów do spożycia z opakowań).

- Przyczyny zatruć pokarmowych i sposoby zapobiegania im.

 

III. Wyjaśnienie pojęcia ,,zdrowe odżywianie się”

- Podział produktów spożywczych na dwie kategorie: ,, zdrowe” , czyli takie, które należy spożywać codziennie i ,, niezdrowe” czyli, te których spożywanie w nadmiarze przyczynia się do powstawania chorób ( np.,, fast- food”).

 

FAZA PODSUMOWUJĄCA

3. Ewaluacja zajęć:

- Wskazanie przyczyn powstawania chorób zakaźnych przewodu pokarmowego.

- Ocena pracy uczniów

 

- Zadanie pracy domowej (karta pracy)

 

1. Napisz, jakie badania powinna wykonać do ,, książeczki pracowniczej” osoba, która będzie wykonywać zawód piekarza lub cukiernika (kontakt z produktami spożywczymi).

2. Zaznacz prawidłową odpowiedź ,dotyczącą zasad zdrowego odżywiania się.

3. Zadanie dla chętnych (Ankieta – ,, Sprawdź, czy prawidłowo się odżywiasz!”)

Zgłoś jeśli naruszono regulamin