Doskonały sernik
Składniki
* 1 kg dobrego sera,
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
* 1 szklanka cukru,
* 12 dag masła,
* 6 jaj,
* wanilia,
* rodzynki,
* skórka pomarańczowa,
* pół paczki proszku do pieczenia,
* ewentualnie czekolada do polania.
Opis przygotowania
Ser przepuścić przez maszynkę i dobrze rozetrzeć z masłem. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, ubić pianę z białek. Wymieszać ser, żółtka i pianę, dodając mąkę ziemniaczaną, utłuczoną wanilię i proszek do pieczenia. Włożyć masę do podłużnej formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką i wstawić do gorącego piekarnika. Piec na jasnozłoty kolor. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić cienkim patyczkiem, czy już jest upieczony. Po ostudzenia sernika można udekorować go polewą czekoladową i gałką lodów śmietankowych
romano-wodzu