Szarlotka od Beaty.doc

(26 KB) Pobierz
SZARLOTKA OD BEATY

 

 

                            SZARLOTKA OD BEATY.

 

Ciasto:

5 jajek

20 dag cukru (1 szklanka)

30 dag mąki (2 szklanki)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 margaryna

2 łyżki kakao

Wierzch:

½ litra śmietany (łaciata 36%)

2 łyżki cukru pudru

Polewa:

¼ kostki masła

2 łyżki kakao

2 łyżki mleka

½ szkl. cukru

 

 

 

              Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, następnie dodać pianę z białek. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej części dodać kakao i 1 łyżkę mleka. Jasne ciasto położyć na blachę, następnie ciemne i ułożyć jabłka (pokrojone na ósemki).

Piec ok. ½ godziny (sprawdzając by się nie spaliło) w temp. 2000C.

Śmietanę ubić z cukrem. Jeśli jest kwaśna dodać 8 łyżek cukru pudru podczas ubijania – najlepiej ubijać śmietanę ręcznie).

Ubitą śmietanę ułożyć na schłodzonym cieście, polać polewą i .. do dzieła!                        

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin