SZARLOTKA OD BEATY.
Ciasto:
5 jajek
20 dag cukru (1 szklanka)
30 dag mąki (2 szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 margaryna
2 łyżki kakao
Wierzch:
½ litra śmietany (łaciata 36%)
2 łyżki cukru pudru
Polewa:
¼ kostki masła
2 łyżki mleka
½ szkl. cukru
Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, następnie dodać pianę z białek. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej części dodać kakao i 1 łyżkę mleka. Jasne ciasto położyć na blachę, następnie ciemne i ułożyć jabłka (pokrojone na ósemki).
Piec ok. ½ godziny (sprawdzając by się nie spaliło) w temp. 2000C.
Śmietanę ubić z cukrem. Jeśli jest kwaśna dodać 8 łyżek cukru pudru podczas ubijania – najlepiej ubijać śmietanę ręcznie).
Ubitą śmietanę ułożyć na schłodzonym cieście, polać polewą i .. do dzieła!
Gryzmek