Rafaello II.doc

(25 KB) Pobierz
RAFAELLO I I

 

 

                                                  RAFAELLO I I

 

 

Ciasto I:

2 ½ szkl. mąki

1 Kasia

6 żółtek

½ łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto II:

6 białek

niepełna szklanka cukru

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

15 dag orzechów (posiekane)

Krem:

1/5 kostka Kasi

puszka skondensowanego, słodkiego mleka

 

Ciasto 1:

              Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. Jedną z nich wyłożyć na blaszkę (średnią, prostokątną) i podpiec około 10-15 min. Wystudzić.

 

Ciasto 2:

              Ubić białka z cukrem, dodać mąkę, wymieszać i połowę wyłożyć na pierwsze podpieczone ciasto. Posypać orzechami i piec na beżowy kolor.

 

Drugie części ciast upiec tak samo.

              Gotować mleko przez 2 godziny w garnku z wodą i schłodzić nie otwierając. Kasię utrzeć, dodawać stopniowo mleko, podzielić na 2 części. Do pierwszej dodać 2 łyżki kakao i wyłożyć na pierwsze ciasto. Przykryć drugim i wyłożyć resztę masy. Posypać obficie listkami migdałów, orzechami, rodzynkami. Kroić następnego dnia.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin