RAFAELLO I I
Ciasto I:
2 ½ szkl. mąki
1 Kasia
6 żółtek
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto II:
6 białek
niepełna szklanka cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
15 dag orzechów (posiekane)
Krem:
1/5 kostka Kasi
puszka skondensowanego, słodkiego mleka
Ciasto 1:
Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. Jedną z nich wyłożyć na blaszkę (średnią, prostokątną) i podpiec około 10-15 min. Wystudzić.
Ciasto 2:
Ubić białka z cukrem, dodać mąkę, wymieszać i połowę wyłożyć na pierwsze podpieczone ciasto. Posypać orzechami i piec na beżowy kolor.
Drugie części ciast upiec tak samo.
Gotować mleko przez 2 godziny w garnku z wodą i schłodzić nie otwierając. Kasię utrzeć, dodawać stopniowo mleko, podzielić na 2 części. Do pierwszej dodać 2 łyżki kakao i wyłożyć na pierwsze ciasto. Przykryć drugim i wyłożyć resztę masy. Posypać obficie listkami migdałów, orzechami, rodzynkami. Kroić następnego dnia.
Gryzmek