KEKS.
15 dag masła lub margaryny ,
30 dag(1 i 1/2 szklanki)mąki,
20 dag(1 szklanka)cukru pudru,
5 jajek,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
skórka z całej cytryny,
sok z 1/2 cytryny,
40 dag bakalii (mogą być suszone lub kandyzowane: śliwki, morele, wiśnie itp.),
cukier puder do posypania,
tłuszcz i bułka tarta do formy.
Suszone owoce opłukać, namoczyć w przegotowanej wodzie (na godzinę), osączyć i pokroić na drobniejsze cząstki. Tłuszcz utrzeć. Stopniowo dodawać cukier, po jednym jajku i przesiana make z proszkiem. Następnie dodać sok z cytryny, startą skórkę oraz bakalie otoczone w mące. Ciasto delikatnie wymieszać i wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku około 60 minut.
Gryzmek