Keks.doc

(25 KB) Pobierz
KEKS

                                         KEKS.

 

15 dag masła lub margaryny ,

30 dag(1 i 1/2 szklanki)mąki,

20 dag(1 szklanka)cukru pudru,

5 jajek,

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

skórka z całej cytryny,

sok z 1/2 cytryny,

40 dag bakalii (mogą być suszone lub kandyzowane: śliwki, morele, wiśnie itp.),

cukier puder do posypania,

tłuszcz i bułka tarta do formy.

 

           Suszone owoce opłukać, namoczyć w przegotowanej wodzie (na godzinę), osączyć i pokroić na drobniejsze cząstki. Tłuszcz utrzeć. Stopniowo dodawać cukier, po jednym jajku i przesiana make z proszkiem. Następnie dodać sok z cytryny, startą skórkę oraz bakalie otoczone w mące. Ciasto delikatnie wymieszać i wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku około 60 minut.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin