POTRAWKA DROBIOWA Z GRZYBAMI.doc

(25 KB) Pobierz
POTRAWKA DROBIOWA Z GRZYBAMI

                  POTRAWKA DROBIOWA Z GRZYBAMI

 

½ kg grzybów opieńków

mała marchewka

2 cebule

4-6 gałązek tymianku

40 dag filetów z piersi kurczaka

3 łyżki oleju

soi, pieprz

1czubata łyżka mąki

200 ml białego wina

15 dag śmietanki kremówki

2 łyżeczki bulionu instant lub ziarenek smaku

 

Opieńki oczyść, odciąć zbyt długie nóżki. Oskrobać marchewkę, pokroić w kosteczkę. Obrać cebule, drobno pokroić. Mięso opłukać, osuszyć, także pokroić w małą kostkę.

Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Na nim na ostrym ogniu smażyć opieńki 2-3 minuty, wyjąć. Do tłuszczu po smażeniu wlać resztę oleju, smaż na nim mięso 4 min. Przyprawić do smaku. Dodać marchewką i cebule. Smaż jeszcze 3 min. Oprósz mąką, zasmażyć nie rumieniąc. Wszystko podlać winem, szklanką wody i śmietana. Mieszając, zagotować. Dodać bulion i listki tymianku. Potrawkę przyprawić. Podawać z pieczywem. Nadaje się do przyrządzania potraw błyskawicznych. Pokrojona w paski lub w kostkę nie wymaga dłuższego smażenia niż 8-12 minut. Przedtem mięso warto skropić sosem sojowym.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin