BRZOSKWINIE MIETOWE W SOSIE WANILIOWYM.doc

(25 KB) Pobierz
BRZOSKWINIE MIETOWE W SOSIE WANILIOWYM

            BRZOSKWINIE MIETOWE W SOSIE WANILIOWYM

                      

                     

                      Koszyk brzoskwiń

                      cukier

                      woda

                      mięta świeża

                      szklanka mleka 3,2%

                      laska wanilii

                      cztery żółtka

                      cukier puder

                      kawałek masła

   

      Brzoskwinie ciachnąć na połówki, w garnku zagotować syrop z cukru, odrobiny wody

i kilku listków mięty. połówki rzucić do syropu i gotować kilka minut z każdej strony.

Laskę wanilii rozciąć wzdłuż i wyskrobać nożem pestki.

Z czterech żółtek, cukru i  waniliowych pestek utrzeć aromatyczny kogel-mogel. mleko zagotować z rozciętą wanilią, gorące wlewać do kogla mogła cienką strużką ciągle mieszając. naczynie z sosem ustawić na garnku z gotującą się wodą i ubijać trzepaczką aż pięknie zgęstnieje.

       Na koniec dodać nieco miękkiego masła, ubijać jeszcze przez moment. brzoskwinie układamy na talerzu, dekorujemy sosem, zaróżowionym syropem cukrowym i świeżymi listkami mięty. Odlot, ekstaza absolutna.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin