kaszubska drożdżówkaSkładniki: kilogram mąki, pół kostki masła, 4 żółtka, 1 jajo, szklanka mleka, pół szklanki cukru, rodzynki, 10 dag drożdży, Wykonanie: zrobić zaczyn z drożdży odrobiny mąki, cukru, i 1/4 szklanki mleka, wymieszać odstawić w cieplutkie miejsce do wyrośnięcia. Zrobić kruszonkę z 1/3 kostki roztopionego masła, pół szklanki cukru, dużej garści mąki, zagnieść kulę odłożyć. Przesiać mąkę przez sito, dodać ubite jaja na kogel-mogel , resztę ciepłego mleka, rozpuszczone masło i zaczyn i wyrabiać dokładnie łyżką drewnianą tak długo aż ukażą się pęcherzyki powietrza , a ciasto będzie odstawać od łyżki. dodać rodzynki sparzone i obsypane mąką, odstawić do wyrośnięcia, gdy podwoi objętość ponownie wyrobić, wyłożyć na blachy , posypać kruszonką startą na tarce, piec ok. 40min. w piecu o temp. 180 stopni. Kucha jak mówią na Kaszubach można też polukrować lukrem zrobionym z utartego cukru pudru i odrobiny wody. Jako ciekawostkę podam to, że drożdżówka jest wpisana na listę produktów tradycyjnych w Urzędzie Marszałkowskim w Gdańsku. strucelka makowaSkładniki: trzy duże garście mąki, pół kostki masła 3 żółtka, niecała szklanki mleka, 4 łyżki cukru waniliowego, sól. na masę makową; dwie szklanki maku, niecała szklanka cukru, 2 żółtka, dwie łyżki masła, wanilia , zapach migdałowy , dużo różnych bakalii, na zaczyn duża kulka jak orzech włoski drożdży łyżka mąki, łyżka cukru, 1/4 szklanki mleka. Wykonanie: przygotować zaczyn i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przesianą mąkę wsypać do misy, dodać wyrośnięty zaczyn, mleko, ubite na kogel-mogel jajka, wanilię, sól, wyrabiać, pod koniec wyrabiania dodać stopione masło, ponownie wyrabiać, odstawić do wyrośnięcia. Tymczasem mak zalać wrzątkiem gotować ok. godziny mieszać często, przepuścić przez maszynkę /3 razy/, dodać bakalie masło utarte z cukrem i żółtkami i resztę przypraw., można dodać kilka łyżek miodu. Ciasto drożdżowe posmarować roztopionym masłem wtedy da się łatwo rozwałkować, posmarować białkiem nałożyć farsz makowy zwijać roladę w sprytny sposób aby farsz nie wyszedł. układać w wąskiej foremce zlepieniem na dole smarować białkiem lub masłem postawić do wyrośnięcia, piec ok. 45 min. w temp. 180 stopni. Dekorować lukrem posypywać kandyzowaną dynią, marchewką , orzechami. mazurek pomorskiSkładniki: tyle ile ważą 4 jaja wziąć cukru pudru, mąki, masła, oraz dużo różnych bakali, zapach waniliowy. Wykonanie: utrzeć tłuszcz z cukrem, dodawać żółtka kolejno, mąkę a na końcu ubite na pianę białka. Ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą, posypać bakaliami, piec 0k. 45 min. Można zrobić dodatkowo kruszonkę, ciasto zyska na wyglądzie. racuchy drożdżoweSkładniki: 2, 5 szklanki mąki, 15 dkg. masła 3 jaja, 3/4 szklanki cukru, szklanka mleka, 8 dkg. drożdży wanilia, olej do smażenia. Wykonanie: zrobić zaczyn z drożdży, odrobiny mąki i mleka oraz łyżki cukru, odstawić w ciepłe miejsce, gdy wyrośnie dodać do reszty przesianej mąki, dodać stopione masło, ubite z cukrem jaja, resztę mleka i wanilię. Doskonale wyrobić i postawić do wyrośnięcia. Nabierać łyżką nieduże porcje ciasta smażyć na nieparującym oleju, pilnować temperatury tłuszczu, usmażone racuchy odsączać z tłuszczu posypywać cukrem pudrem.
Wëgłodniałemu sëchi chleb je kołôcza.
faworkiSkładniki: trzy garście mąki, 4 żółtka, pół paczki dobrego masła, kilka łyżek śmietany, łyżeczkę proszku do pieczenia, smalec do smażenia, kieliszek spirytusu. Wykonanie: z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto, wałkować nie za cienkie placki kroić radełkiem na paseczki, przecinać i przekładać tworząc faworka. Kaszubskie faworki czyli kreple zwykle były grubsze od tych ? przywiezionych z kraju? jak mawiali Kaszubi. Smażyło się je w smalcu, oleju rzepakowym tłoczonym we własnym gospodarstwie, łoju baranim. Odsączone faworki posypywano cukrem pudrem układano w wielkich misach lub blaszanych pudełkach. pudrem.
Dze kucharzi kuchorka jedna, tam do jedzeniô je wiedno.
kugle drożdżoweSkładniki: ciasto takie jak na drożdżówkę kaszubską, jabłka, cynamon. Wykonanie: wyrobione w misce ciasto przenieść na stolnicę wysypaną mąką. Wałkować gruby placek, wykrawać okrągłe mniejsze placuszki wkładać do środka jabłko dobrze oblepić ciastem posypać cynamonem odrobiną cukru, układać na blasze wysmarowanej tłuszczem smarować rozmąconym jajem, piec w ciepłym piecu do zrumienienia, w zależności od wielkości jabłka i porcji ciasta. Były to ulubione dziecięce ciastka, przy których właśnie dzieci mogły się wykazać. Z łakomstwa jadło się jeszcze ciepłe. pączkiSkładniki: kilogram mąki, pół kostki masła 4 żółtka, 3 jaja, pół szklanki cukru, duża kula jak orzech włoski drożdży, szklanka mleka, kieliszek spirytusu, sól, skórka z wyparzonej cytryny, konfitury, olej lub smalec do smażenia, lukier lub cukier puder do posypania. Wykonanie: zrobić zaczyn według przepisu na drożdżówkę kaszubską. Postawić do wyrośnięcia. Jaja ubić z cukrem, połączyć z mąką, zaczynem, wyrabiać dodając kolejno roztopiony tłuszcz, cytrynową startą skórkę, spirytus. Misę przykrytą ściereczką postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nabierać porcję ciasta w dłonie zwilżone tłuszczem, nadziewać konfiturą /nie może być rzadka / zlepiać, układać na stolnicy do wyrośnięcia. Smażyć w oleju odsączyć posypywać cukrem pudrem lub lukrować. rogaliki z jagodamiSkładniki: kilogram mąki, 2 kostki margaryny, 4 jaja, 5 łyżek cukru, mała paczka drożdży, szklanka mleka, sól, czarne jagody przesypane cukrem, wanilia. Wykonanie: zrobić zaczyn z drożdży dwóch łyżek mąki łyżki cukru i 1 szklanki mleka. Roztopić margarynę, wlać do mąki zamieszać dodać ubite z cukrem żółtka, wyrośnięty zaczyn, wanilię. Wyrabiać elastyczne ciasto dopóty dopóki nie będzie się kleiło do rąk. Zawinąć ciasto w płótno i włożyć do dużego naczynia z zimną wodą. Kiedy wypłynie wyjąć z wody osuszyć wałkować placki, kroić w trójkąty nadziewać jagodami zwijać rogaliki odłożyć do wyrośnięcia. Piec w temp.180 stopni ok.10-15 min. lukrować lukrem zrobionym z 8 czubatych łyżek cukru pudru i 2 łyżek wrzącej wody lub mleka. kaszubski tort z fasoliSkładniki: 8 jaj, 25 dkg cukru pudru, 20 dkg fasoli Jaś, 6 gorzkich migdałów, 4 łyżki tartej bułki, dwa słoiki kwaśnego dżemu. Lukier z 30 dkg cukru pudru i pół szklanki wody kieliszek rumu, sok z cytryny. Wykonanie: migdały sparzyć obrać ze skóry utrzeć na tarce lub zmielić w młynku do kawy. Fasolę ugotować na pół twardo obrać ze skóry utrzeć, dodać do niej ubite z cukrem żółtka, bułkę tartą i na końcu pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać piec w tortownicy ok.40 min. w średnio nagrzanym piekarniku. Zimny przekroić przełożyć marmoladą, polukrować. . kaszubski kwas z suszu owocowego i chlebaSkładniki: 75 dkg suszu owocowego, 7,5 litra wody, kilogram suszonego razowego chleba, pół kilograma cukru, 10 goździków, dwie łyżki startej kory cynamonowej, mała kulka drożdży. Wykonanie: zagotować 4 litry wody zalać tym kromki chleba i odstawić na 10 godzin. Resztą wody zalać umyte owoce i przyprawy, gotować 10 min. Przecedzić owoce pokroić znów dodać do garnka podgrzać do temperatury 30 stopni dodać drożdże odstawić w ciepłe miejsce na mniej więcej dobę. Zdjąć pianę przecedzić wlać do szczelnych butelek, przechowywać w zimnym miejscu. krem jajeczny czyli słynna szpajzaSkładniki: 6 wyjątkowo świeżych jaj, 1,5 szklanki cukru,2 łyżki żelatyny, sok z cytryny w ilości dowolnej /według uznania / kakao, kawa, gęste syropy smakowe np. truskawka malina. Wykonanie: jaja z cukrem ubić w kąpieli wodnej na puch. dodawać stopniowo sok cytrynowy i żelatynę rozpuszczoną w odrobinie przegotowanej wody. Doskonale jeszcze raz wyrobić. Dodatki smakowe można zmieniać zamiast cytryny dajemy kakao lub kawę itp. Krem wykłada się do dużej misy, z której każdy nabierał sobie ile miał ochoty. Kiedyś bez szpajzy nie obyło się żadne przyjęcie czy wesele. Teraz ze względu na salmonellę robi się z daleko posuniętą ostrożnością, a jaja kupuje w znanych sobie miejscach. miodny kuchSkładniki: trzy szklanki czubate tzw. dupne mąki, trzy szklanki nie ubite startej na tarce z dużymi oczkami marchwi, 5 jaj, pół kostki margaryny, niepełna szklanka cukru, 4 łyżki miodu, przyprawa do piernika lub samemu zrobiona mieszanka z cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, mielonego ziela angielskiego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka sody, posiekane orzechy włoskie do posypania, marmolada z dyni do posmarowania. Wykonanie: margarynę i cukier utrzeć na krem dodając po jednym żółtku. Do jaj wsypać mąkę, marchew, przyprawy, proszek do pieczenia i sodę, zrobić z łyżki cukru i łyżki wody karmel i też dodać do ciasta, na końcu ubitą pianę z białek. Dużą blachę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą nałożyć ciasto posypać orzechami. Piec w średnio nagrzanym piecu około godziny. Ciepłe jeszcze ciasto smarować marmoladą. To moje ulubione ciasto. Polecam je zwłaszcza do zimowych herbatek z ulubionym ?dodatkiem?. kaszka manna z jagodamiSkładniki: pół litra mleka 6 łyżek kaszy manny cukier do smaku, syrop jagodowy do polewania,. Wykonanie: kaszę ugotować na mleku na gęsto. Nałożyć do salaterek polać syropem jagodowym. Wbrew pozorom ten prosty deser cieszył się wyjątkowym uznaniem zarówno dorosłych jak i dzieci. Był obecny również na stole podczas większych przyjęć.
AWAROZA111