truskawkowy sernik na zimno.odt

(9 KB) Pobierz

Truskawkowy sernik na zimno

Składniki

        400 g serka homogenizowanego

        5 łyżek żelatyny

        1 truskawkowa galaretka

        pół kilo truskawek

        ½ szklanki cukru pudru

        paczka biszkoptów

        ½ szklanki wrzątku

Krok 1.

W miseczce przygotowuję galaretkę i odstawiam do wystygnięcia. Większą część truskawek miksuje. Pozostałe truskawki kroję na mniejsze kawałki – będą do dekoracji. Dodaję je do galaretki.

Krok 2.

Do drugiej miski wkładam serek homogenizowany, dodaję cukier puder. Następnie wlewam masę truskawkową i dokładnie mieszam. W szklance z wrzątkiem rozrabiam żelatynę. Mieszam, aż się rozpuści. Następnie przelewam żelatynę do miski z moją masą i dokładnie mieszam.

Krok 3.

Przygotowuję średniej wielkości tortownicę i wykładam ją biszkoptami. Moja masa jest rzadka stąd biszkopty pójdą do góry. Masę można zrobić też z gęstszego serka. Po ułożeniu biszkoptów wylewam do tortownicy masę. Wkładam do lodówki aż stężeje.

Krok 4.

Po kilku godzinach wyjmuję sernik i wylewam na niego galaretkę, po czym znowu wkładam do lodówki. Kiedy galaretka stężeje wyjmuję i kroję na kawałki. Serniczek jest słodko truskawkowy.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin