Jabłkowo- cynamonowe ciasto z orzechami i migdałami.doc

(150 KB) Pobierz
Jabłkowo-cynamonowe ciasto z orzechami i migdałami

Jabłkowo-cynamonowe ciasto z orzechami i migdałami

 

Składniki

 

jedna szklanka cukru

cztery jajka

dwie szklanki mąki

łyżeczka sody

dwie łyżeczki proszku do pieczenia

trzy łyżeczki cynamonu

pięć jabłek

2/3 szklanki oleju

10 dag posiekanych orzechów włoskich

5 dag migdałów

 

                        

 

Etapy przygotowania

 

1.Jajka ubić mikserem ze szklanką cukru.

2.Przesianą mąkę połączoną z sodą, proszkiem i cynamonem dodawać powoli do jajek ubitych z cukrem. Miksować na wolnych obrotach.

3.Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka, olej, orzechy oraz migdały. Wymieszać łyżką.

4.Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy, piec w 180 stopniach ok. 50 minut.

5.Ciasto zawsze się udaje, pięknie pachnie podczas pieczenia. Najbardziej lubię na ciepło, z filiżanką herbaty cynamonowej.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin