Smażone pierogi z grzybami
Ciasto:
•
0,5 kg mąki pszennej
1 jajko
0,5 płaskiej łyżeczki soli
ok. 3/4 szklanki letniej wody
1/4 szklanki mleka
Nadzienie:
20 dag suszonych rzybów
1 cebula
1 łyżka bułki tartej
1 jajko, sól, pieprz
1 łyżka masła
olej do smażenia
1.Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek. Zaparzyć ciasto wlewając w dołek zagotowane mleko. Mieszać widelcem. Wbić jajko, dodać sól i wodę. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić - ma być wolne.
1.Grzyby namoczyć na 20 min., odlać wodę, nalać świeżej wody i gotować ok. 20 min. Ugotowane grzyby odcedzić, zmielić w maszynce razem z cebulą. Dodać sól, pieprz, bułkę tartą, jajko i dobrze wymieszać, wyłożyć na roztopione masło i smażyć na wolnym ogniu przez 30 min.
2.Przygotować ciasto, rozwałkować, wykrawać kółka i robić pierogi. Wrzucać je na rozgrzany olej (mają w nim pływać), smażyć z obu stron. Można podawać na ciepło lub na zimno.
3.W taki sam sposób można robić pierogi z pieczarkami lug kapustą i grzybami - dodając do grzybów gotowaną i zmieloną w maszynce o grubym sitku słodką kapustę.
ALL_THE_BEST