Sos słodko-kwaśny
Składniki
3 kg pomidorów1 kg cebuli1 papryka czerwona1 puszka ananasów1 puszka kukurydzy1/2 łyżeczki chili3 ząbki czosnku-wycisnąć maszynką2 łyżki musztardy1 łyżka słodkiej papryki mielonej1 łyżka wegety1 łyżka curry1/2 łyżeczki mielonego pieprzu3 szklanki cukru1/2 - 3/4 szklanki octu2 łyżki soli2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Sos słodko-kwaśny na zimę
Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę i razem z pomidorami - posolić- gotować na wolnym ogniu około godziny.Następnie dodać pokrojonego w kostkę ananasa, pokrojoną paprykę i pozostałe składniki (OPRÓCZ MĄKI ! ) i gotować na wolnym ogniu około 1/2 godziny, albo na tyle długo, aby papryka się nie rozgotowała.Mąkę rozrobić w soku z ananasa i na końcu dodać do sosu. ZagotowaćGorący sos wkładać do słoików. Odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostudzenia. NIE PASTERYZOWAĆ !Sos jest pyszny zarówno z piersią z kurczaka i ryżem, jak również super smakuje ze zwykłymi mielonymi. Ja robię go zazwyczaj z 2-3 porcji. Jest o niebo lepszy niż sklepowy.
robaczek_1976