Konfitura cytrynowa .doc

(0 KB) Pobierz

Składniki:

2 kg cytryn,

2.5 kg cukru,

1 l wody.

 

 

 

Sposób przyrządzenia:

        Cytryny wyszorować szczoteczką, wyparzyć wrzątkiem i osuszyć. Zalać je wodą i gotować 20 min. Odlać wodę po gotowaniu, cytryny pokroić w cząstki, usunąć pestki. Następnie zalać je na kilka godzin zimną wodą, średnio co 1 h ją zmieniając. Cukier i l wody gotować, aż powstanie syrop. Gdy będzie się gotował wrzucić do środka cytryny i gotować 10 min. na pełnym ogniu, a następnie 2 h na małym. Garnek zestawić z ognia. Następnego dnia smażyć konfiturę jeszcze przez 0.5 h i nałożyć do wyparzonych słoiczków. Od razu zakręcić.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin