Wino z porzeczek.doc

(1 KB) Pobierz

Wychodzi z tego ok. 17% wino.

Przepis na 13,5 litra wina.

1. Miazga z 6 litrów jagód. Wychodzi jakieś 4,5 litra moszczu. Tu od razu uwaga: fernetacja burzliwa (ok 4 tyg) w temp. >24 st. C, póĽniej <22 st. C

2. Roztwór cukru:

820 g cukru rozpuszczone w 2 l wody na 1 l moszczu dodawane w trzech czę?ciach:

a) przed fermentacją 2 kg cukru rozpuszczone w 4,5 l wody

b) w czasie burzliwej fermentacji 1 kg cukru w 2,5 l wody

c) po burzliwej fermentacji 0,7 kg cukru w 2 litrach wody

Ostatnia czę?ć używana jest do przepłukania tego, co zostaje (jest tam trochę barwników itp.) i do podgrzania moszczu (rozpu?cić w gor?cej wodzie i tak dodać), żeby zabić resztki drożdży.

3. Przelewanie. Jak się skończy burzliwa fermentacja należy wino (bo to już nie jest zwykły moszcz) zlać znad osadu i odstawić do sklarowania. Opisywane wino nie doczekuje butelkowania, ale jeśli będzie go więcej należy przelać do butelek jak przestanie zupełnie pracować.

Aha, teść nie używa rurki fermentacyjnej, zakrywając g?siorek tzw. pergaminem. Ja, robi?c wino jabłkowe po burzliwej fermentacji zatykam g?siorek rurką fermentacyjną i jak przestanie bulgotać zlewam wino do butelek.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin