Szaszłyk z indyka z morelami.doc

(1 KB) Pobierz

Dla dziecka od: 9. miesiąca

 

Składniki:

- 50 g mięsa z piersi indyka

- 4 suszone morele

 

marynata:

- łyżeczka oliwy

- łyżka wody w której moczyły się morele

- łyżeczka soku z rokitnika lub soku z cytryny

- pół łyżeczki przyprawy pięć smaków (mieszanki anyżu; kuminu; białego pieprzu; cynamonu i goździków)

 

Sposób przyrządzania:

 

Morele zalej 3/4 szklanki wrzątku i odstaw na kilka godzin - muszą napęcznieć. Odcedź, ale nie wylewaj wody. Uwaga! Kupując morele, upewnij się, że nie są siarkowane. Suszone owoce dla niemowląt lepiej kupować w sklepach ze zdrową żywnością. W miseczce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki marynaty. Umyj mięso, pokrój je w kostkę. Włóż do zalewy i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny. Osączone morele i mięso nadziewaj na przemian na szpadkę do szaszłyka. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Szaszłyk połóż na ruszcie do grillowania. Piecz przez 10-15 min. Podczas pieczenia możesz polać szaszłyk resztą marynaty rozrobionej z wodą albo resztą wody, w której moczyły się morele.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin