Indyk z marchewką.doc

(1 KB) Pobierz

Dla dziecka od: 1 roku

 

Składniki:

- 30 dag filetu z piersi indyka lub kurczaka

- cebula starta na tarce lub drobno posiekana

- 4 marchewki-starte albo pokrojone w drobną kostkę

- puszka kukurydzy

- 2 łyżki oleju do smażenia

- 2 łyżki śmietany

- 6 łyżek soku pomarańczowego

- sól i pieprz

 

Sposób przyrządzania:

 

Mięso umyj i pokrój na paseczki. Rzuć je z cebulą na rozgrzany olej i podduś na małym ogniu. Dodaj sól, pieprz i marchew, a na końcu kukurydzę. Wymieszaj i duś, aż zmięknie. Wlej śmietanę i sok pomarańczowy.

A oto wariant drobiu z marchewką: Zamiast cebuli weź 2 zmiażdżone ząbki czosnku i przyprawę curry, zamiast kukurydzy garść umytych rodzynek, a zamiast śmietany i soku - pół szklanki rosołu z kury (może być z kostki). Zanim zabierzesz się do właściwej pracy, na trzyj mięso czosnkiem z curry i pozostaw na godzinę lub dłużej (nawet na całą noc). Potem jak wyżej.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin