Dla dziecka od: 1 roku
Składniki:
- pomidor
- cebula
- dwa ząbki czosnku
- łyżka masła
- półtora litra wywaru z jarzyn
- pół pęczka zielonej pietruszki
- pół łyżeczki mielonej papryki (słodkiej)
- sól
Sposób przyrządzania:
Do garnka włożyć posiekaną cebulę, czosnek, obranego ze skórki i pokrojonego pomidora. Dodać masło i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Następnie przetrzeć przez sito, wlać do wywaru i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem. Na pulpety potrzebujemy 200 dag mielonej cielęciny, trzy łyżki ugotowanego ryżu, pół namoczonej kajzerki, jajko, sól, pieprz. Wymieszać mięso, odciśniętą bułkę, ryż, jajko, sól i pieprz. Mokrymi rękoma (jest wtedy łatwiej) formować małe kulki. Pulpety wkładać do wrzącej zupy wkładać pulpety i gotować 10 minut.
zadok