Zupa z pulpetami .doc

(1 KB) Pobierz

Dla dziecka od: 1 roku

 

Składniki:

- pomidor

- cebula

- dwa ząbki czosnku

- łyżka masła

- półtora litra wywaru z jarzyn

- pół pęczka zielonej pietruszki

- pół łyżeczki mielonej papryki (słodkiej)

- sól

 

Sposób przyrządzania:

 

Do garnka włożyć posiekaną cebulę, czosnek, obranego ze skórki i pokrojonego pomidora. Dodać masło i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Następnie przetrzeć przez sito, wlać do wywaru i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem. Na pulpety potrzebujemy 200 dag mielonej cielęciny, trzy łyżki ugotowanego ryżu, pół namoczonej kajzerki, jajko, sól, pieprz. Wymieszać mięso, odciśniętą bułkę, ryż, jajko, sól i pieprz. Mokrymi rękoma (jest wtedy łatwiej) formować małe kulki. Pulpety wkładać do wrzącej zupy wkładać pulpety i gotować 10 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin