Jajka w sosie slodko-slonym .doc

(1 KB) Pobierz

Porcja dla 3 osob. Czas przygotow. 35 min.

6 jajek,

2 szklanki oleju,

4 cebulki dymki,

2 zabki czosnku,

2 lyzki brazowego cukru,

1-2 lyzki sosu rybnego,

4 listki salaty,

1/4 szklanki goracej wody,

do przybrania natka kolendry lub pietruszki.

 

1. Jajka umyc, ugotowac na twardo, obrac.

2. W rondlu rozgrzac olej, zmniejszyc ogien, wlozyc jajka i smazyc obracajac az

ladnie zbrazowieja. Wyjac i odstawic do ostygniecia, po czym pokroic w

cwiartki.

3. Biale czesci dymki i czosnek obrac i posiekac. Zielone czesci dymki zachowac

do dekoracji. Salate oplukac.

4. Z oleju ze smazenia wziac 1 lyzke, rozgrzac na patelni, podsmazyc dymke i

czosnek na zloty kolor, odsaczyc z tluszczu na papierowym reczniku.

5. W rondelku rozmieszac cukier w goracej wodzie, dodac sos rybny, podsmazony

czosnek i cebulki dymki.

6. Polmisek wylozyc liscmi salaty, ulozyc cwiartki jajek, polac sosem. Przybrac

listkami pietruszki i palemkami z zielonych czesci dymki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin