Jajka w kubeczkach ogórkowych .doc

(1 KB) Pobierz

Produkty:

 

4 jajka ugotowane na twardo, 1 świeży ogórek, 2 łyżeczki serka homogenizowanego z papryką (np. Ostrowia lub Almette), marynowana czerwona papryka: 8 całych pasków i 1 łyżeczka drobniutko pokrojonej, słodka papryka w proszku, sól; do dekoracji: 4 łyżeczki gęstego majonezu, 2 pomidory, 1 łyżka posiekanego szczypiorku

 

Wykonanie:

 

Ogórka myjemy, obieramy, odcinamy końcówki i przekrawamy na 4 kawałki równej długości (ok. 4 cm). Z każdego kawałka wydrążamy miąższ do połowy, tak aby we wgłębienia można było wstawić jajka. Jajka obieramy, z każdego ścinamy wierzchołek (od szerszej strony) i ostrożnie, tak żeby nie uszkodzić białek, wyjmujemy żółtka. Rozcieramy je z serkiem, przyprawiamy solą i papryką w proszku, dodajemy posiekaną paprykę marynowaną, mieszamy, napełniamy masą białka i wkładamy je do kubeczków ogórkowych. Wystającą część każdego jajka otaczamy z dwóch stron paskami papryki marynowanej. Kubeczki z jajkami ustawiamy na półmisku. Na wierzchu każdego jajka kładziemy kleks majonezu. Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy na ósemki, układamy wokół kubeczków, lekko solimy i posypujemy szczypiorkiem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin