Jaja mollet na sałatce jarzynowej .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

4 jaja,

 

10 dkg groszku zielonego,

 

10 dkg ziemniaków,

 

10 dkg marchwi,

 

10 dkg selera i pietruszki,

 

5 dkg cebuli,

 

10 dkg jabłek,

 

10 dkg ogórka kiszonego,

 

5 dkg pikli.

 

Majonez:

 

1/8 l oleju lub oliwy,

 

1 żółtko,

 

wywar,

 

cytryna lub ocet,

 

sól,

 

cukier.

 

Sposób wykonania:

 

Ugotować jaja na półtwardo, obrać.

 

Ziemniaki, warzywa, wyszorować szczotką, opłukać, ugotować, ostudzić, obrać, pokrajać w drobną kostkę.

 

Groszek ugotować w małej ilości wody (można użyć z konserwy).

 

Opłukane jabłka, ogórek, pikle pokrajać w drobną kostkę, cebulę posiekać drobno.

 

Przyrządzić sos majonezowy (p. sosy zimne).

 

Wszystkie składniki połączyć z połową ilości sosu majonezowego.

 

Przyprawić do smaku solą, cukrem i octem.

 

Na długim półmisku ułożyć sałatkę w formie prostokąta (30 cm długości, 20 cm szerokości).

 

Każde jajko brać na łyżkę, oblewać odpowiednio gęstym majonezem i układać na sałatce jarzynowej.

 

Przybrać listkami sałaty, krążkami pomidorów i ogórków.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin