Składniki:
4 jaja,
10 dkg groszku zielonego,
10 dkg ziemniaków,
10 dkg marchwi,
10 dkg selera i pietruszki,
5 dkg cebuli,
10 dkg jabłek,
10 dkg ogórka kiszonego,
5 dkg pikli.
Majonez:
1/8 l oleju lub oliwy,
1 żółtko,
wywar,
cytryna lub ocet,
sól,
cukier.
Sposób wykonania:
Ugotować jaja na półtwardo, obrać.
Ziemniaki, warzywa, wyszorować szczotką, opłukać, ugotować, ostudzić, obrać, pokrajać w drobną kostkę.
Groszek ugotować w małej ilości wody (można użyć z konserwy).
Opłukane jabłka, ogórek, pikle pokrajać w drobną kostkę, cebulę posiekać drobno.
Przyrządzić sos majonezowy (p. sosy zimne).
Wszystkie składniki połączyć z połową ilości sosu majonezowego.
Przyprawić do smaku solą, cukrem i octem.
Na długim półmisku ułożyć sałatkę w formie prostokąta (30 cm długości, 20 cm szerokości).
Każde jajko brać na łyżkę, oblewać odpowiednio gęstym majonezem i układać na sałatce jarzynowej.
Przybrać listkami sałaty, krążkami pomidorów i ogórków.
zadok