Jaja w kolorowym sosie.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

5 jaj,

 

puszka kukurydzy,

 

20 dag szynki lub innej chudej wędliny,

 

2 łyżki masła lub dobrej margaryny,

 

2 łyżki mąki,

 

kostka bulionowa,

 

pęczek natki pietruszki,

 

pęczek szczypiorku,

 

3 łyżki ostrej musztardy,

 

ewentualnie 5 dag startego żółtego sera,

 

pieprz,

 

sól.

 

 

Sposób przyrządzenia:

      

Jaja ugotować na twardo, włożyć na chwilę do zimnej wody, po czym obrać i przekroić na połówki.

 

Rozgrzany tłuszcz połączyć z mąką, rozprowadzić dwiema szklankami wody, doprawić sos kostką bulionową, solą, pieprzem i zagotować.

 

Kukurydzę osączyć, szynkę pokroić w paseczki, szczypiorek i pietruszkę posiekać (kilka gałązek pietruszki odłożyć).

 

Zieleninę, kukurydzę oraz wędlinę i musztardę wymieszać z sosem, doprawić so smaku solą i pieprzem, ewentualnie cukrem.

 

Gotowy sos przelać na półmisek, ułożyć w nim połówki jaj.

 

Przybrać szczypiorkiem i gałązkami natki pietruszki.

 

Tak przygotowane jaja można też posypać żółtym serem, zapiec i podawać jako gorącą przekąskę.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin