Składniki:
5 jaj,
puszka kukurydzy,
20 dag szynki lub innej chudej wędliny,
2 łyżki masła lub dobrej margaryny,
2 łyżki mąki,
kostka bulionowa,
pęczek natki pietruszki,
pęczek szczypiorku,
3 łyżki ostrej musztardy,
ewentualnie 5 dag startego żółtego sera,
pieprz,
sól.
Sposób przyrządzenia:
Jaja ugotować na twardo, włożyć na chwilę do zimnej wody, po czym obrać i przekroić na połówki.
Rozgrzany tłuszcz połączyć z mąką, rozprowadzić dwiema szklankami wody, doprawić sos kostką bulionową, solą, pieprzem i zagotować.
Kukurydzę osączyć, szynkę pokroić w paseczki, szczypiorek i pietruszkę posiekać (kilka gałązek pietruszki odłożyć).
Zieleninę, kukurydzę oraz wędlinę i musztardę wymieszać z sosem, doprawić so smaku solą i pieprzem, ewentualnie cukrem.
Gotowy sos przelać na półmisek, ułożyć w nim połówki jaj.
Przybrać szczypiorkiem i gałązkami natki pietruszki.
Tak przygotowane jaja można też posypać żółtym serem, zapiec i podawać jako gorącą przekąskę.
zadok