PIEPRZ BIAŁY.doc

(1 KB) Pobierz

Pieprz biały

 

Spośród 700 odmian roślin pieprzowatych najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem jest pieprz czarny.

 

Właśnie z owoców tego pnącza robi się przyprawę o nazwie pieprz biały (również czarny i zielony).

 

Aby uzyskać jasnobeżowy kolor kuleczek, trzeba zebrać dojrzałe owoce.

 

Potem podaje się je specjalnej obróbce.

 

Ziarna najpierw krótko gotuje się i moczy w wodzie, a po usunięciu zewnętrznej otoczki suszy.

 

Pieprz biały ma palący smak charakterystyczny dla wszystkich rodzajów pieprzu, ale jest z nich najłagodniejszy.

 

Za to pachnie bardzo intensywnie, mocniej i wyraźniej niż czarny.

 

Zmielony i dodany do potrawy jest prawie niewidoczny.

 

Dlatego zanakomicie nadaje się do sosów, które powinny mieć nieskazitelnie biały kolor, np. do beszamelowego.

 

Pieprzem białym przyprawia się głównie dania z drobiu i ryb.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin