Jabłka z grilla z kremem.doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: KREM: * 1 szklanka mleka * 4 żółtka * 2 jajka * 1/3 szklanki cukru * szczypta soli * 2 łyżki alkoholu JABŁKA: * 5 jabłek * ¼ szklanki oliwy * 2 łyżeczki zmielonego kardamonu WYKONANIE: W rondlu podgrzać mleko. W odpowiednim garnku ubijać razem żółtka i jajka, dodać cukier, sól i olejek waniliowy lub inny wg upodobań. Powoli dodawać gorące mleko, cały czas mieszając, podgrzewać mieszając, a gdy krem zgęstnieje, dodać alkohol, wymieszać, odstawić. Jabłka pokroić w plastry o grubości około 20 mm, usunąć gniazda nasienne. Każdy plaster posmarować oliwą. Piec na gorącym grillu przez około 3 minuty, obracać, posypać pod koniec pieczenia kardamonem. Podawać polane wcześniej przygotowanym kremem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin