Banany i ananas w śmietanowym sosie .doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: * 4 twarde ale dojrzałe banany * 6- 8 świeżych kawałków ananasa * 6 łyżek masła + ½ szklanki masła * 2 łyżki cukru kryształ * 1 szklanka brązowego cukru * szczypta tartej gałki muszkatołowej * szczypta soli * ½ szklanki gęstej śmietany * ½ łyżeczki olejku waniliowego WYKONANIE: W rondlu rozpuścić połowę szklanki masła, dodać brązowy cukier i śmietanę, dokładnie mieszać. Ostawić z ognia, dodać olejek waniliowy i sól. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce. W niewielkim rondlu rozpuścić masło, dodać cukier kryształ i szczyptę tartej gałki muszkatołowej, mieszać do czasu uzyskania jednolitej polewy. Banany i ananasa obrać, ułożyć na talerzu, polać polewą. Tak przygotowane banany i kawałki ananasa grillować na dobrze nagrzanym grillu przez około 3 minuty obracając. Podawać polane gorącym sosem śmietanowym.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin