Składniki
• 3 bardzo duże jajka • 120 g cukru pudru • opakowanie 200g sera mascarpone • 200 ml śmietanki 22% • śmietan-fix • 2 kieliszki do wódki amaretto (likier migdałowy) • szklanka mocnej dobrej kawy z expresu • opakowanie biszkoptów podłużnych, np. San • maliny
Etapy przygotowania
W naczyniu wymieszać żółtka z cukrem i rozetrzeć mikserem do białości, w innym naczyniu ubić białka ze szczyptą cukru na sztywną pianę, w innym naczyniu ubić śmietanę kremówkę na sztywno, dodając śmietan-fix. Wszystko połączyć delikatnie ze sobą i dodać ser, wymieszać. Zaparzyć dobrą kawę np. lavacce w ekspresie, wystudzić, dodać do niej 2 kieliszki amaretto lub dobrego koniaku i wlać kawę z alkoholem do płaskiego naczynia. Maczać biszkopty i od razu układać na dnie szklanego naczynia kwadratowego lub podłużnego o wysokości co najmniej 5 cm. Na warstwę nasączonych biszkoptów położyć warstwę grubości biszkoptów kremu, następnie dość sporo malin na wierzch. Następnie moczyć kolejne biszkopty i układać na malinach a na nich warstwę kremu i kolejne maliny. Na wierzch jeszcze cienka warstwa kremu. Wszystko oprószyć dobrym kakao, dość grubo. Całe naczynie przykryć przeźroczystą folią i wstawić na kilka godzin do lodówki. Jeżeli nie mamy świeżych malin, to mogą też być mrożone, delikatnie rozmrożone.
zadok