Śliwki zapiekane w kremie.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

24 śliwki

 

6 całych jajek

 

600 ml śmietanki 18%

 

8 łyżek cukru pudru

 

2 łyżeczki cukru waniliowego

 

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

Sposób przyrządzenia:

 

Myjemy dokładnie śliwki i dzielimy je na pół, usuwamy pestki.

 

8 śliwek wkładamy do garnka średniej wielkości z niepełną szklanką wody, następnie wsypujemy cukier puder, gotujemy przez kwadrans, przecieramy przez sito.

 

Jajka ucieramy z cukrem waniliowym i przecierem śliwkowym, dodajemy śmietankę, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 3 łyżkach zimnej wody i ubijamy na krem przez 5- 7 minut.

 

W 8 foremkach do zapiekania rozkładamy połówki śliwek, wlewamy krem i pieczemy 15 minut w temperaturze 200 st. C.

 

Podajemy na ciepło lub po schłodzeniu z kruchymi ciasteczkami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin