Składniki:
24 śliwki
6 całych jajek
600 ml śmietanki 18%
8 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób przyrządzenia:
Myjemy dokładnie śliwki i dzielimy je na pół, usuwamy pestki.
8 śliwek wkładamy do garnka średniej wielkości z niepełną szklanką wody, następnie wsypujemy cukier puder, gotujemy przez kwadrans, przecieramy przez sito.
Jajka ucieramy z cukrem waniliowym i przecierem śliwkowym, dodajemy śmietankę, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 3 łyżkach zimnej wody i ubijamy na krem przez 5- 7 minut.
W 8 foremkach do zapiekania rozkładamy połówki śliwek, wlewamy krem i pieczemy 15 minut w temperaturze 200 st. C.
Podajemy na ciepło lub po schłodzeniu z kruchymi ciasteczkami.
zadok