Składniki
• 4 czerwone łodygi rabarbaru • 6 łyżek brązowego cukru • 2-3 łyżki masła lub margaryny • około 1/4 szklanki wiśniówki • opakowanie lodów waniliowych • cynamon
Etapy przygotowania
1. Rabarbar umyć i osuszyć. Pozbawić końcówek, obrać ze skóry. Można użyć również nieobranego. Pokroić każdą łodygę na około 3 - 4 części
2. Na patelni roztopić tłuszcz, wsypać cukier. Mieszając doprowadzić do roztopienia i wytworzenia karmelu.
3. Ułożyć na karmelu kawałki rabarbaru, smażyć przewracając około 5- 10 minut (do chwili kiedy zacznie pokrywać się karmelem i "mięknąć").
4. Wlać wiśniówkę i natychmiast podpalić.
5. Ułożyć na talerzach kawałki rabarbaru, na lub obok położyć po 2 - 3 kulki lodów, polać całość strużkami sosu. Posypwać dookoło cynamonem.
zadok