Brzoskwinie z bezą.doc

(1 KB) Pobierz

Produkty:

 

- 1 duża puszka brzoskwiń w syropie

- 70 g cukru + 10 g do piany

- 50 g płatków migdałowych

- 5 jajek

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 2 łyżki wiśniówki

- szczypta cynamonu

- szczypta soli do piany

 

Wykonanie:

 

Brzoskwienie wyjąć z syropu, osuszyć. Syrop zagotować, zdjąć z ognia, dodać wiśniówkę i cynamon. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem do białości. Do puszystej masy wlewać stopniowo gorący syrop, cały czas mieszając. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w niewielkiej ilości wody, wlać do syropu. Gotować, ciągle mieszając, w kapieli wodnej ok. 10 min., aż do uzyskania gęstego kremu. Krem wylać do naczynia do zapiekanek, na nim równomiernie rozłożyć brzoskwinie, do wgłębień również wlać trochę kremu. Ubić pianę z białek, przy pomocy szprycy wycisnąć ją w kształcie stożków na każdą brzoskwinię. Udekorować płatkami migdałów. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 10 min, aż beza będzie miała lekko złocisty kolor.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin