Brzoskwinie w migdałowym kremie .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

• 4- 8 połówek brzoskwiń z puszki • 3 żółtka • 1/2 szklanki mleka • opakowanie cukru waniliowego (1,6 dg) • 1/3 szklanki cukru • 10 dag migdałów • 4 kropelki olejku migdałowego • 2 łyżki soku z cytryny • 2 łyżki masła • migdały do dekoracji

 

Etapy przygotowania

 

1. Migdały sparzamy, obieramy ze skórek i mielimy.

2. Żółtka ucieramy z cukrem. Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym, studzimy i łączymy z żółtkami. Ogrzewamy następnie całość na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje.

3. Po zdjęciu z ognia dodajemy migdały i migdałowy aromat, mieszamy.

4. Brzoskwinie osączamy z zalewy, układamy w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu, skrapiamy sokiem z cytryny. Między owoce nakładamy krem i wstawiamy deserek do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Zapiekamy brzoskwinie 20-30 minutek. Przed podaniem dekorujemy migdałami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin