1 comber sarni (ok. 1,5 kg)
2 dag masła
sól, pieprz
pęczek włoszczyzny
1/4 l czerwonego wina
10 dag boczku
50 dag cebuli
2 słoiki marynowanych kurek (po 180 g)
2 łyżki borówek (ze słoika)
1 łyżka mąki
10 dag kremówki
zielona pietruszka
Mięso umyć, natrzeć solą i pieprzem. Polać stopionym masłem, piec w temp. 200 st. C ok. 40 min. Włoszczyznę oczyścić, pokroić na kawałki, ułożyć wokół mięsa. Małymi porcjami wlać wino i 2 szkl. wody. Przygotować jarzynkę: obrać cebulę, pokroić. Kurki osączyć. Boczek pokroić w paseczki, wysmażyć na suchej patelni, wrzucić cebulę i kurki. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać borówki. Mięso wyjąć, wywar przecedzić, zagotować. M?kę i ?mietanę wymieszać, zagę?cić sos. Przyprawić solą i pieprzem. Comber pokroić w plastry. Posypać naci?. Podawać z kurkami i sosem.
zadok