Comber sarni z kurkami.doc

(1 KB) Pobierz

1 comber sarni (ok. 1,5 kg)

2 dag masła

sól, pieprz

pęczek włoszczyzny

1/4 l czerwonego wina

10 dag boczku

50 dag cebuli

2 słoiki marynowanych kurek (po 180 g)

2 łyżki borówek (ze słoika)

1 łyżka mąki

10 dag kremówki

zielona pietruszka

 

Mięso umyć, natrzeć solą i pieprzem. Polać stopionym masłem, piec w temp. 200 st. C ok. 40 min. Włoszczyznę oczyścić, pokroić na kawałki, ułożyć wokół mięsa. Małymi porcjami wlać wino i 2 szkl. wody. Przygotować jarzynkę: obrać cebulę, pokroić. Kurki osączyć. Boczek pokroić w paseczki, wysmażyć na suchej patelni, wrzucić cebulę i kurki. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać borówki. Mięso wyjąć, wywar przecedzić, zagotować. M?kę i ?mietanę wymieszać, zagę?cić sos. Przyprawić solą i pieprzem. Comber pokroić w plastry. Posypać naci?. Podawać z kurkami i sosem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin