Produkty:
15 dag pieczarek
1 pęczek cebulki ze szczypiorkiem
4 łyżki oleju
1 kg filetu z indyka rozkrojonego na plaster
20 dag twarożku ziołowego
papryka w proszku
4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
1 gałązka rozmarynu
9 gałązek tymianku
cząstki cytryny do dekoracji
sól, pieprz
Wykonanie:
Grzyby i cebulki oczyścić, pokroić, podsmażyć na 2 łyżkach oleju, doprawić solą i pieprzem.
Mięso opłukać, osuszyć, rozłożyć, posmarować twarożkiem i farszem grzybowym. Piekarnik rozgrzać do 175ºC.
Mięso zwinąć, 2 łyżki oleju wymieszać z solą, pieprzem i papryką, posmarować roladę.
Gałązki ziół opłukać i osuszyć i razem z plasterkami czosnku ułożyć na roladzie.
Mięso obwiązać nicią kuchenną. Roladę położyć na blachę opłukaną zimną wodą i piec około 60 minut.
Wyjąć, pokroić w grube plastry i udekorować cząstkami cytryny.
zadok