TORT ORZECHOWY.pdf
(
318 KB
)
Pobierz
132228133 UNPDF
Tort orzechowy
Porcja: 610 kcal Przygotowanie: 45 minut Na 12 porcji
Propozycja Pauliny Pomianowskiej, redaktor wydań specjalnych miesięcznika Claudia
SKŁADNIKI
Ciasto orzechowe:
8 jajek
250 g cukru
sok z cytryny
250 g mielonych orzechów
3 łyżki tartej bułki
mało i tarta bułka do tortownicy
Krem i nasączenie:
2 jajka
szklanka cukru
3/4 szklanki mleka
100 g gorzkiej czekolady
kotka miękkiego mała
3/4 zklanki połodzonego mocnego naparu kawy
2–3 łyżki pirytuu
Do dekoracji:
łyżka wiórków kokoowych
kilkanacie połówek orzechów włoskich
Żółtka na ciasto orzechowe ubić z 16 łyżkami cukru. Wymieszać z sokiem z cytryny. Białka
ubić z resztą cukru. Połączyć z żółtkami, dodając stopniowo orzechy i tartą bułkę. Ciasto
wylać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką tortownicy. Piec ok. 50 minut w
piekarniku nagrzanym do 180°C.
Jajka na krem ubić z cukrem. Cały czas ubijając, stopniowo wlewać gorące mleko.
Podgrzewać (nie dopuszczając do zagotowania), aż masa zgęstnieje. Przestudzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć. Ucierając, dodawać po łyżeczce kremu
z żółtek i czekoladę.
Ciasto przekroić na dwa blaty. Nasączyć kawą wymieszaną ze spirytusem. 3–4 łyżki masy
odłożyć. Resztą przełożyć tort. Wierzch i boki tortu posmarować odłożoną masą. Tort
posypać wiórkami kokosowymi. Na wierzchu ułożyć połówki orzechów.
Plik z chomika:
SARUSIA13
Inne pliki z tego folderu:
BABKA KOKOSOWA.jpg
(68 KB)
Sycylijskie rurki z ricottą.doc
(555 KB)
POCAŁUNEK MURZYNA.doc
(227 KB)
Łabędzie z ciasta parzonego.doc
(162 KB)
Eklerki.doc
(157 KB)
Inne foldery tego chomika:
02 - PYSZNOŚCI BEZ PIECZENIA
chleb-pieczenie
Ciasta
Ciasta bez pieczenia
CIASTA BEZ PIECZENIA(1)
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin