Torcik dla Ewy i Adama
Składniki na 20 porcji:
6 jaj
3/4 szklanki cukru
torebka Cukru wanilinowego WINIARY
szklanka mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
puszka mandarynek w syropie (850 g)
2 torebki Budyniu o smaku śmietankowym WINIARY (każdy na 2 szklanki mleka)
2 szklanki soku pomarańczowego
3 szklanki śmietany kremówki
6 łyżek cukru pudru
3 torebki "fiksu" do śmietanki
20 sztuk herbatników typu petit-beurre (połowa z czekoladą)
Żółtka utrzyj z cukrem, białka ubij z cukrem wanilinowym na sztywną pianę, a mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z żółtkami i połącz z ubitymi białkami.
Ciasto nałóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw na 15 minut do piecyka o temperaturze 200°C, po czym ostudź. Mandarynki osącz z syropu i ułóż na cieście (20 cząstek odłóż na później).
Proszek budyniowy wymieszaj ze szklanką syropu. Natomiast sok pomarańczowy podgrzej z pozostałym syropem i - mieszając - wlej rozpuszczony budyń i razem zagotuj. Otrzymany w ten sposób krem budyniowy przykryj mandarynkami, wyrównaj powierzchnię i wstaw ciasto na godzinę do lodówki. Schłodzoną kremówkę ubij z cukrem pudrem i "fiksem" do śmietany.
Na kremie budyniowym rozsmaruj bitą śmietanę i na wierzchu ułóż szachownicę z herbatników zwykłych i tych z czekoladą.
Torcik podaj pokrojony i udekorowany resztą mandarynek.
ALBERT84