Szpinak z ciecierzycaPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 4,5 godz. +12g500 g ciecierzycy,500 g szpinaku,1 duza cebula,4 gozdziki,1 lyzeczka czerwonej papryki,1/2 peczka zielonej pietruszki,1 lisc laurowy,olej.1. Ciecierzyce oplukac zalac zimna, przegotowana woda i moczyc 12 godz.2. W duzym garnku zagotowac wode. Osaczyc ciecierzyce na sicie i wsypac dowrzacej wody.3. Zielona pietruszke oplukac pod biezaca woda. Cebule obrac i oplukac.4. Do garnka z ciecierzyca wlozyc cebule naszpikowana gozdzikami, nie obrane,cale zabki czosnku, lisc laurowy i zielona pietruszke. Osolic i gotowac ok.4 godz. Gdy woda wyparuje dolac wrzatku.5. Szpinak dokladnie umyc (kilka razy zmieniajac wode) i pokroic. Po 3 godz gotowania ciecierzycy dodac szpinak i gotowac jeszcze 1 godz. Ugotowana ciecierzyce odcedzic. Wyjac zabki czosnku, cebule i lisc laurowy.6. Na patelni rozgrzac olej. Wsypac lyzeczke papryki, dodac ciecierzyce i smazyc 3-4 min. Podawac od razu.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 72.
tatanka.com