Szparagi w sosie serowymSkładniki:- 0,5 kg szparagów (mrożone, w Polsce są jedynie w ofercie dla restauracji)- 200 g sera Gruyer (starty, może być inny ser, ale powinien być pikantny i tłusty)- 2 łyżki mąki- 2 łyżki masła- 3 szklanki mleka- 1 cytryny - gałka muszkatołowa
Plan działania:- Szparagi gotujemy na parze.- Sos, który przyrządzimy jest odmianą sosu beszamelowego, z dodatkiem sera to sos mourne?.- W garnku rozpuszczamy masło, ale tak aby się nie przypaliło, następnie dodajemy mąkę,- nie powinna się ona zrumienić, gdyż sos beszamelowy jest sosem bardzo jasnym.- - Ilość masła powinna być identyczna z ilością mąki.- Masło i mąkę mieszamy tak, żeby nie było grud.- Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy mleko (zimne!, zasada: do gorącego - zimne, do zimnego - ciepłe),- cały czas mieszamy.- Garnek spowrotem wstawiany na ogień,- dodajemy przypraw (gałka muszkatołowa powinna być starta bezpośrednio przed dodaniem,- bo wtedy jest najbardziej aromatyczna) i mieszamy co jakiś czas.- Dodajemy soku z cytryny, odrobinę cukru (najmodniejszy jest brown sugar) i ser.- Ser musi się całkowicie rozpuścić w sosie,- dodajemy odrobinę pieprzu i mieszamy.- - Ugotowane na parze szparagi przekładamy do przygotowanej uprzednio foremki (tzn. wysmarowanej masłem),- polewamy sosem i zapiekamy.- Na wierzchu powinna się utworzyć chrupiąca skorupka. - - smacznego
tatanka.com