Szparagi w białej galaretce
Składniki (na 6 porcji):
· Pęczek białych i zielonych szparagów
· Pół litra mleka zsiadłego (kefiru lub naturalnego jogurtu)
· Opakowanie kwaśnej śmietany 18% tłuszczu
· 6 łyżeczek żelatyny
· Pęczek koperku
· Sól
· Pieprz
Przygotowanie:
1. Zmiksować razem mleko i śmietanę
2. Dodać żelatynę i posiekany koperek (zostawić odrobinę do ozdoby)
3. Wymieszać i włożyć do lodówki do stężenia
4. Szparagi umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie na pół twardo
5. Ostudzić
6. Wylać tężejącą masę do formy keksowej, ułożyć szparagi lekko uciskając i ponownie włożyć do lodówki, do całkowitego stężenia
7. Aby wyjąć galaretkę, włożyć na chwilę formę we wrzątek i szybko odwrócić
Uwaga!
1 porcja to 270 kcal
tatanka.com