Szparagi w białej galaretce.docx

(16 KB) Pobierz

Szparagi w białej galaretce

 

Składniki (na 6 porcji):

·         Pęczek białych i zielonych szparagów

·         Pół litra mleka zsiadłego (kefiru lub naturalnego jogurtu)

·         Opakowanie kwaśnej śmietany 18% tłuszczu

·         6 łyżeczek żelatyny

·         Pęczek koperku

·         Sól

·         Pieprz

 

Przygotowanie:

1.      Zmiksować razem mleko i śmietanę

2.      Dodać żelatynę i posiekany koperek (zostawić odrobinę do ozdoby)

3.      Wymieszać i włożyć do lodówki do stężenia

4.      Szparagi umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie na pół twardo

5.      Ostudzić

6.      Wylać tężejącą masę do formy keksowej, ułożyć szparagi lekko uciskając i ponownie włożyć do lodówki, do całkowitego stężenia

7.      Aby wyjąć galaretkę, włożyć na chwilę formę we wrzątek i szybko odwrócić

 

Uwaga!

1 porcja to 270 kcal

Zgłoś jeśli naruszono regulamin