Szparagi zapiekane24 szparagi,3 plastry szynki,śmietana,50 g masła,szklanka mleka,100 g tartego żółtego sera,łyżka mąki,starta gałka muszkatołowa,sól,pieprz,natka.Szparagi obrać, opłukać. Związać w pęczki, włożyć do osolonego wrzątku, gotować 15 min. Połowę masłastopić, wsypać mąkę, podgrzewać nie rumieniąc. Stalemieszając, wlewać zimne mleko, dodać pieprz, sól, szczyptę gałki muszkatołowej. Zestawić z ognia, gdy sossię zagotuje. Wymieszać z 4 łyżkami śmietany, resztą masła i 75 g sera. Plastry szynki przekroić na pół. Połowę sosu wlać do żaroodpornego półmiska. Pęczki odsączonych szparagów owinąć szynką, układać w naczyniu, zalać pozostałym sosem, posypać serem. Zapiekać ok. 15 min w rozgrzanym piekarniku. Przed podaniem posypać posiekana pietruszką.
tatanka.com