Ptyś.doc

(32 KB) Pobierz

Ptyś

 

Składniki:

 

Biszkopt:

·         4 jajka

·         ½ szklanki cukru

·         ½ szklanki mąki pszennej

·         ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Krem ptysiowy:

·         ½ kg białego mielonego sera

·         ¾ szklanki cukru pudru

·         2 galaretki jeżynowe

·         2 opakowania bitej śmietany w proszku „Śnieżka”

·         1 szklanka mleka

Ponadto:

·         3 opakowani herbatników (3x10 dag)

·         kolorowe cukierki, posypka

Polewa czekoladowa:

·         1 łyżeczka żelatyny

·         6 dag masła

·         4 łyżki cukru

·         3 łyżki kakao

·         2 łyżki śmietany 30%

 

 

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.

Ser zmiksować z cukrem pudrem. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i ostudzić. Do mleka wsypać bitą śmietanę w proszku i ubić mikserem. Delikatnie miksując ser dodawać do niego ubitą śmietanę i tężejące galaretki.

Na ostudzony biszkopt wyłożyć krem ptysiowy, a na nim rozłożyć herbatniki. Ciasto włożyć do lodówki na około 20 minut.

Żelatynę namoczyć w około 4 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać ją i dokładnie wymieszać. Do rondelka przełożyć masło, cukier, kakao i śmietanę. Wszystko razem wymieszać i rozpuścić na małym ogniu (ważne jest, aby tych składników nie zagotować). Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Lekko ostudzoną polewą czekoladową polać rozłożone herbatniki.

Wierzch ciasta udekorować kolorowymi cukierkami lub posypką.

SmacznegoJ

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin