Pomidory nadziewane kaszą jęczmienną.rtf

(6 KB) Pobierz
Pomidory nadziewane kasz¹ jêczmienn¹

Pomidory nadziewane kaszączmienną

 

Składniki:

pół szklanki kaszy perłowej

4 duże pomidory

2 cebule

łka oleju

25 dag mielonego mięsa wieprzowego

szklanka Bulionu grzybowego WINIARY (z kostki)

pół szklanki śmietany 22-proc.

mielona papryka

l

pieprz

 

Wypłukaną kaszę zalej 3 szklankami osolonego wrzątku i gotuj około 25 minut. Osącz ją na sicie. Pomidory umyj, odetnij "czapeczki", a z dolnej części wyjmij miąższ.

 

Obraną i posiekaną cebulę podsmaż na oleju, następnie wymieszaj ją z mięsem, dopraw solą, pieprzem i papryką. Wszystko razem podsmaż jeszcze przez chwilę.

 

Pomidory napełnij farszem, ułóż je w żaroodpornym płaskim naczyniu, podlej bulionem i wstaw do nagrzanego piekarnika mniej więcej na 30 minut. Gdy bę miękkie, wyjmij je, a do naczynia wlej śmietanę i gotuj kolejne 5 minut, dodając miąższ z pomidorów. Sos dopraw do smaku i polej nim pomidory.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin