Nugat
15 białek
30 dag cukru
20 dag miodu
20 dag obranych orzechów włoskich lub laskowych
skórkę pomarańczową
wanilię
Cukier z połową szklanki wody gotujemy z wanilią, aż do „nitki”. Dodajemy miód, znowu zagotowujemy i wrzący lejemy ciurkiem na ubitą wcześniej piane z jajek, nadal ją ubijając. Miskę z ubitą pianą wstawiamy na garnek z gotującą wodą i ubijamy masę na parze do zgęstnienia. Ubijamy przerywamy, gdy próbka masy wziętej na patyczek zanurzona w zimnej wodzie zbieleje i da się formować w gałkę. Teraz dodajemy skórkę pomarańczową, grubo pokrajane orzechy (laskowe trzeba tylko podrumienić w piekarniku). Teraz wszystko mieszamy, wykładamy na płat waflowy, wyrównujemy nożem moczonym w wodzie, przykrywamy drugim waflem, przyciskamy deseczką i obciążamy ciężarkiem. Po ostygnięciu kroimy w kostki.
tatanka.com