Budyń ryżowy (Sütlaç)
Składniki Miara Ilość
Ryż 1 szklanki 90g
Mleko 4 szklanki 1lt
Skrobia 2 łyżki stołowe 10g
Cukier 1 1/5 szklanki 240g
Cynamon 1 łyżeczka 2g
Skórka cytryny 2 łyżeczka 10g
Woda 1 1 szklanki 300g
Wypłukać ryż i gotować przez 20 minut z 1 szklanką wody na małym ogniu. Rozpuścić skrobię w 1 szklance wody. Dodać skrobię i mleko do gotowanego ryżu, zamieszać i gotować przez 10 minut. Dodać cukier i skórkę z cytryny, zamieszać i gotować przez 2 minuty, następnie umieścić w miseczkach deserowych. Posypać cynamonem.
Regionalna charakterystyka:
Jest to powszechny i prosty deser, można go łatwo przygotować a jest bardzo smaczny jeżeli podajemy go z różnorodnymi produktami. Można podać ze zmielonymi orzechami, świeżymi owocami lub zaprawami. Jeżeli sutlaç jest pieczony, zatrzymujemy 1 szklanki sutlaç; ochłodzić. Wymieszać z 1 jajkiem. Tę mieszankę rozprowadzić na budyniu w kubkach. Piec przez 10 minut do czasu uzyskania złotego koloru.
Turcja