Bakłażan faszerowany warzywami.doc

(27 KB) Pobierz
Bakłażan faszerowany warzywami

Bakłażan faszerowany warzywami             

 

Składniki             

- 2 średnie bakłażany

- 1 duży pomidor

- 1 papryka

- 1 duża cebula

- 25 dag pieczarek

- ok. 30-40 dag mozarelli ale może też być żółty ser (np. gouda)

- 2 ząbki czosnku (jeżeli ktoś lubi)

- olej do smażenia

- sól, pieprz

 

można też dodać:

- ulubione zioła np. oregano, bazylię (świeżą lub suszoną)

- oraz podsmażoną, pokrojoną w kosteczkę szynkę (ok. 25-30 dag)              1. Bakłażany przecinamy wzdłuż. Łyżeczką wydrążamy miąższ, tak aby zostawić ok. 1/2 cm-1 cm warstwę przy skórce. Wydrążone bakłażany lekko solimy a miąższ siekamy w średniej wielkości kostkę.

2. Cebulę siekamy, pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, papruke w paseczki, pomidora w kostkę.

3. Na oleju szklimy cebulę (i ew. posiekany czosnek), dodajemy pieczarki i dusimy aż odparuje z nich woda. Następnie dodajemy paprykę, miąższ bakłążanów i pomidora i dusimy aż papryka zmiękknie. Doprawiamy solą i pieprzem.

4. Farsz mieszamy ze startym żółtym serem, zostawiając go trochę do posypania po wierzchu. Napełniamy farszem połówki bakłażanów i pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach.

5. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy resztą sera.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin