Kapuśniak z kaszą jaglaną.doc

(7 KB) Pobierz
Kapuœniak z kasz¹ jaglan¹

Kapuśniak z kaszą jaglaną

 

Składniki:

2 l Bulionu warzywnego WINIARY (z kostki)

30 dag wołowiny z kością

40 dag kapusty kiszonej

2 cebule

2 łki kaszy jaglanej

3-4 ziemniaki

2-3 łki śmietany

liść laurowy

3-4 ziarna ziela angielskiego

pieprz, sól

 

Do zimnego bulionu włóż mięso, liść laurowy i ziele angielskie. Gdy zupa już się gotuje pokrój cebulę i podduś na oleju. Kapustę posiekaj, dodaj do cebuli, podlej wodą i nadal duś na wolnym ogniu.

 

Sprawdź, czy mięso jest już prawie miękkie. Jeśli tak - dodaj kaszę jaglaną, a po 10 minutach dołóż pokrojone w kostkę ziemniaki. Na koniec, gdy wszystkie składniki gotujące się w wywarze są już miękkie, wyjmij mięso, a do zupy dodaj uduszoną kapustę. Po kilku jeszcze minutach gotowania zabiel zupę śmietaną.

 

Oddziel mięso od kości, pokrój w kostkę i wrzuć z powrotem do zupy. Dopraw ją pieprzem i w razie potrzeby solą.

 

Taki kapuśniak może sł  jako znakomity i pełnowartościowy obiad jednodaniowy.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin