Kapusta czerwona do słoików
Składniki
4 kg kapusty czerwonej1 kg cebuliZalewa:2 litry wody0,5 litra octu1 szklanka cukruoliwa lub olej
Kapustę z cebulą poszatkować, posolić i odstawić na 24 godziny.Z podanych składników zrobić zalewę i zagotować. Do gotującej się zalewy wrzucić lekko odciśniętą kapustę z cebulą. Gotować ok. 30 minut (trzeba sprawdzać miękkość kapusty - gotować do takiego stanu jak komu odpowiada).Gorącą kapustę wkładać do słoików, dodać łyżkę oliwy - wtedy same słoiki się zamkną.Można włożyć przestudzoną kapustę - wtedy zagotować na chwilkę słoiki, żeby się zapasteryzowały.Kapusta taka jest przydatna w zimę do robienia z niej sałatek.Z tego przepisu wychodzi ok. 7 litorwych słoików. Ja robię w mniejszych - takich po śledziach lub po dżemie.Smacznego
tatanka.com