Dżem pomarańczowy.rtf

(5 KB) Pobierz
D¿em pomarañczowy

em pomarańczowy

 

Składniki:

dynia (ok. połówka średniej wielkości)

skórka z 4 pomarańczy i jednej cytryny (wyparzone i cieniutko obrane)

aska łeczka Kwasku cytrynowego WINIARY

70 dag cukru

 

Dynię obierz, wydrąż i potnij w kostkę. Dodaj skórki z pomarańczy i cytryny pokrojone w drobne paseczki i duś w garnku pod przykryciem, aż dynia będzie całkiem miękka. Dodaj kwasek cytrynowy i ostudź.

 

Następnego dnia zagotuj dżem bez przykrycia i ponownie ostu. Powtarzaj tę czynność przez 3-4 dni, aż do odparowania nadmiaru wody i widocznego zgęstnienia masy. Wtedy dodaj cukier i ewentualnie odrobinę aromatu pomarańczowego lub cytrynowego, a także jeszcze raz doprowadź do wrzenia.

 

Gorący dżem ponakładaj do wyparzonych słoików i od razu mocno je pozamykaj.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin