Pomysły na dania z pomidorami.pdf

(14962 KB) Pobierz
mpd0220100709.jdf
45
przekąski
dania główne
przetwory
pomysły na dania
z pomidorami
39
PRZEPISÓW
BIBLIOTEKA
PORADNIKA
DOMOWEGO
332974914.087.png 332974914.098.png 332974914.109.png 332974914.120.png 332974914.001.png 332974914.012.png 332974914.023.png 332974914.034.png 332974914.041.png 332974914.042.png 332974914.043.png 332974914.044.png 332974914.045.png 332974914.046.png 332974914.047.png 332974914.048.png 332974914.049.png 332974914.050.png 332974914.051.png 332974914.052.png 332974914.053.png 332974914.054.png 332974914.055.png 332974914.056.png 332974914.057.png 332974914.058.png 332974914.059.png 332974914.060.png 332974914.061.png
SPIS TREŚCI
poradnik domowy
Od redakcji
Odkąd królowa Bona sprowadziła je do Polski wraz z innymi warzywami,
zagościły w naszych sercach. Przez wieki wymyśliliśmy i zaadoptowaliśmy
od innych narodów mnóstwo potraw z udziałem pomidorów.
Wstęp: Uczta dla oczu i podniebienia
2
Dania główne
Ragoût rybne z pomidorami 26
Spaghetti z sardynkami 27
Stifado 28
Makaron z pomidorami i fetą 29
Czerwone curry z wołowiny 30
Koper włoski w pomidorach 31
Lesso rifatto 32
Makaron z kurczakiem i pomidorami 33
Makaron z szynką i pomidorami 34
Pizza Quattro formaggi 35
Pizza San Domenico 36
Nitki z sosem pomidorowym 37
Naleśniki z pomidorami 38
Kuskus z suszonymi pomidorami 39
Makaron z suszonymi pomidorami i papryką 40
Sałatki, przekąski, dodatki
Pomidory faszerowane serem pleśniowym
4
Sałatka paryska
5
Pomidory faszerowane na trzy sposoby
6
Pomidory faszerowane tuńczykiem
7
Omlet pomidorowo-ziołowy
8
Pomidory faszerowane mięsem i ryżem
9
Tarta pomidorowa
10
Zapiekanka z pomidorów i ziemniaków
11
Pomidory faszerowane ryżem i bakaliami
12
Sałatka z tuńczykiem
13
Pomidory panierowane z patelni
14
Pomidory nadziewane sałatką
z kaszy gryczanej 15
Galaretka pomidorowa z sosem chrzanowym 16
Muffinki z polenty z pomidorkami cherry
17
Przetwory
Sałatka z zielonych pomidorów
Smażone zielone pomidory
18
Pomidorki faszerowane sardynkami
i oliwkami 19
Pomidory faszerowane kozim serem 20
Sałatka z pomidorków czereśniowych 21
Pomidory faszerowane twarożkiem 22
Szaszłyki z cukinią i oscypkiem 23
Chutney pomidorowo-jabłkowo-ananasowy 24
Pieczone pomidory
41
Chutney pomidorowo-owocowy
42
Suszone pomidory
43
Pomidory z cukinią
44
Domowy ketchup
45
Przecier pomidorowy
46
Dżem z zielonych pomidorów
47
25
Pomidory w octowej zalewie
48
332974914.062.png 332974914.063.png 332974914.064.png 332974914.065.png 332974914.066.png 332974914.067.png 332974914.068.png 332974914.069.png 332974914.070.png 332974914.071.png 332974914.072.png 332974914.073.png 332974914.074.png 332974914.075.png 332974914.076.png 332974914.077.png 332974914.078.png 332974914.079.png 332974914.080.png 332974914.081.png 332974914.082.png 332974914.083.png 332974914.084.png 332974914.085.png 332974914.086.png 332974914.088.png 332974914.089.png 332974914.090.png 332974914.091.png
2
WSTĘP
poradnik domowy
Uczta dla oczu i po
Im więcej mają słońca, gdy dojrzewają, tym są
smaczniejsze, bardziej aromatyczne i mają większą
wartość odżywczą. Dlatego latem i wczesną jesienią
przyrządzajmy je tak często, jak tylko się da.
Ich pięk ny, czer wo ny
ko lor i ape tycz ny kształt
sprawiają, że jemy je do-
słownie oczami. Nie zda-
jemy sobie przy tym na-
wet spra wy, że in ten syw -
na barwa to w pewnym
sen sie... cu dow ne le kar -
stwo. Jest ona bowiem
za słu gą li ko pe nu, któ-
ry wy chwy tu je i dez ak-
ty wu je wol ne rod ni ki,
zmniej sza jąc ry zy ko po -
wsta nia zmian no wo two -
ro wych i cho rób układu
krą że nia. Co cie ka we, li -
kopen wcale nie traci
swo ich wła ści wo ści lecz -
ni czych pod czas pa ste -
ry za cji po mi do rów, sma -
że nia, du sze nia czy go-
to wa nia. Jak wy ka za ły
licz ne ba da nia, jest na-
wet od wrot nie – li ko pen
z prze two rów i gorących
p o t r a w z p o m i d o r a m i
dzia ła ak tyw niej.
Te złote jabłka, jak na-
zy wa ją po mi do ry Wło si,
za wie ra ją rów nież sze reg
in nych cen nych skład ni -
ków: be ta-ka ro ten, wi ta -
miny C i E oraz całe bo-
gac two skład ni ków mi -
ne ral nych z wap niem,
a zwłasz cza wspo ma ga -
ją cym pra cę ser ca, ne rek
I
332974914.092.png 332974914.093.png 332974914.094.png 332974914.095.png 332974914.096.png 332974914.097.png 332974914.099.png 332974914.100.png 332974914.101.png 332974914.102.png 332974914.103.png 332974914.104.png 332974914.105.png 332974914.106.png 332974914.107.png 332974914.108.png 332974914.110.png 332974914.111.png 332974914.112.png 332974914.113.png 332974914.114.png 332974914.115.png 332974914.116.png 332974914.117.png
3
p od nie bie nia
Na surowo najsmacz-
niej sze są po mi do ry na -
zy wa ne przez Wło chów
in sa la to ri, czy li po pro stu
od mia ny po le ca ne do sa -
łatek – o dużych, jędrnych
owo cach, nato miast na
prze two ry znacz nie bar -
dziej na da ją się od mia ny
o ma ło wod ni stym, zwar -
tym miąższu. U nas nale-
żą do nich pomidory
o mocno wy dłu żo nych
owocach, typu pelati.
Można jeść
zielone
Wprawdzie niedojrzałe zie-
lone pomidory zawierają
szkodliwy alkaloid solaninę,
ale obróbka termiczna neu-
tralizuje ją. Dlatego pastery-
zowaną sałatkę z zielonych
pomidorów w occie czy
dżem z zielonych pomido-
rów można
jeść bez
obaw
ozdrowie.
Poprawiają
urodę
Medycyna ludowa zale-
ca osobom ze skłonno-
ścią do wyprysków na-
kładanie na twarz ma-
seczek ze świeżych po-
midorów. Dzięki zawar-
tym w niej witaminom
C i E cera staje się jędr-
na i elastyczna. Sok
ze świeżego pomidora
zmieszany z gliceryną
wygładza z kolei suche,
spierzchnięte dłonie.
G dy zauważymy po ich zjedzeniu zmiany na skórze lub
afty w jamie ustnej, usuńmy je na jakiś czas z jadło-
spisu, a gdy objawy uczulenia miną, ponownie wprowa-
dzajmy do diety stopniowo, w małych ilościach, obserwu-
jąc, czy tym razem nie pojawi się wysypka. Osobom star-
szym i dzieciom lepiej podawać pomidory obrane ze skórki.
Za chłodem
nie przepadają
Kupujmy pomidory dojrzałe, ale twarde, bo
miękkie szybko się psują. Ponieważ w lo-
dówce, gdzie panuje temp. niższa niż 8°C,
smak pomidorów i ich konsystencja pogar-
szają się, dlatego najlepiej przechowywać je
w temp. 13–18°C. Ideałem byłaby spiżarnia,
chłodniejsza nieco od kuchni.
Skórka zejdzie w mig
N ajpierw wycinamy z pomidora włóknistą nasadę szypułki
kwiatowej, a następnie wkładamy owoce do salaterki i za-
lewamy wrzątkiem. Zostawiamy na 3–4 minuty, odcedza-
my, przelewamy zimną wodą i ściągamy skórkę nożem.
i re gu lu ją cym ciś nie nie
po ta sem na cze le. Po za
tym są wa rzy wem ni sko -
ka lo rycz nym (śred ni po -
mi dor do star cza za led wie
20–30 kcal) i za sa do twór -
czym, a więc od kwa sza-
ją or ga nizm. Ze wzglę du
na ni ską za war tość cu kru
są bar dzo po le ca ne dia-
be ty kom. Nie mo że też
ich za brak nąć w ja dłos pi -
sie osób cierpiących na
chroniczne za par cia.
Niekiedy alergizują
332974914.118.png 332974914.119.png 332974914.121.png 332974914.122.png 332974914.123.png 332974914.124.png 332974914.125.png 332974914.126.png 332974914.127.png 332974914.128.png 332974914.129.png 332974914.130.png 332974914.002.png 332974914.003.png 332974914.004.png 332974914.005.png 332974914.006.png 332974914.007.png 332974914.008.png 332974914.009.png 332974914.010.png 332974914.011.png 332974914.013.png 332974914.014.png
SAŁATKI, PRZEKĄSKI, DODATKI
se rem pleś nio wym
w 9–10 średniej wielkości pomidorów w 15–20 dag sera pleśniowego typu rokpol
w 5 dag sera żółtego (np. tylżyckiego lub goudy) w półtorej kromki pieczywa
tostowego w łyżka miękkiego masła w posiekana zielenina (3 łyżki kopiaste natki
pietruszki, po 2 łyżki szczypiorku i listków bazylii) w sól w pieprz w olej
tą osłoną. Ser pleśniowy
rozetrzeć widelcem lub po-
kroić w drobniutką kostkę,
starannie wymieszać
z miękkim masłem, posie-
kaną zieleniną i na końcu
– z grzankami. Jeśli trzeba,
doprawić jeszcze farsz
solą i pieprzem i rozłożyć
stkę, zrumienić na roz-
grzanym oleju, osączyć
z tłuszczu na papierowym
ręczniku. Pomidory poprze-
krawać na połówki. Z każ-
dej połówki wydrążyć
gniazdo nasienne wraz
z otaczającą je galaretowa-
do wydrążonych pomido-
rów, posypać startym żół-
tym serem. Ułożyć pomi-
dory na blasze i zapiekać
5 minut w temperaturze
250°C. Podawać jako gorą-
cą przekąskę lub danie
kolacyjne. Można też zre-
zygnować z zapiekania.
P o m i d o r y f a s z e r o w a n e
P ieczywo pokroić w ko-
332974914.015.png 332974914.016.png 332974914.017.png 332974914.018.png 332974914.019.png 332974914.020.png 332974914.021.png 332974914.022.png 332974914.024.png 332974914.025.png 332974914.026.png 332974914.027.png 332974914.028.png 332974914.029.png 332974914.030.png 332974914.031.png 332974914.032.png 332974914.033.png 332974914.035.png 332974914.036.png 332974914.037.png 332974914.038.png 332974914.039.png 332974914.040.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin