Pomysły na dania z pomidorami.pdf
(
14962 KB
)
Pobierz
mpd0220100709.jdf
45
przekąski
dania główne
przetwory
pomysły na dania
z pomidorami
39
PRZEPISÓW
BIBLIOTEKA
PORADNIKA
DOMOWEGO
SPIS TREŚCI
poradnik domowy
Od redakcji
Odkąd królowa Bona sprowadziła je do Polski wraz z innymi warzywami,
zagościły w naszych sercach. Przez wieki wymyśliliśmy i zaadoptowaliśmy
od innych narodów mnóstwo potraw z udziałem pomidorów.
Wstęp: Uczta dla oczu i podniebienia
2
Dania główne
Ragoût rybne z pomidorami 26
Spaghetti z sardynkami 27
Stifado 28
Makaron z pomidorami i fetą 29
Czerwone curry z wołowiny 30
Koper włoski w pomidorach 31
Lesso rifatto 32
Makaron z kurczakiem i pomidorami 33
Makaron z szynką i pomidorami 34
Pizza Quattro formaggi 35
Pizza San Domenico 36
Nitki z sosem pomidorowym 37
Naleśniki z pomidorami 38
Kuskus z suszonymi pomidorami 39
Makaron z suszonymi pomidorami i papryką 40
Sałatki, przekąski, dodatki
Pomidory faszerowane serem pleśniowym
4
Sałatka paryska
5
Pomidory faszerowane na trzy sposoby
6
Pomidory faszerowane tuńczykiem
7
Omlet pomidorowo-ziołowy
8
Pomidory faszerowane mięsem i ryżem
9
Tarta pomidorowa
10
Zapiekanka z pomidorów i ziemniaków
11
Pomidory faszerowane ryżem i bakaliami
12
Sałatka z tuńczykiem
13
Pomidory panierowane z patelni
14
Pomidory nadziewane sałatką
z kaszy gryczanej 15
Galaretka pomidorowa z sosem chrzanowym 16
Muffinki z polenty z pomidorkami cherry
17
Przetwory
Sałatka z zielonych pomidorów
Smażone zielone pomidory
18
Pomidorki faszerowane sardynkami
i oliwkami 19
Pomidory faszerowane kozim serem 20
Sałatka z pomidorków czereśniowych 21
Pomidory faszerowane twarożkiem 22
Szaszłyki z cukinią i oscypkiem 23
Chutney pomidorowo-jabłkowo-ananasowy 24
Pieczone pomidory
41
Chutney pomidorowo-owocowy
42
Suszone pomidory
43
Pomidory z cukinią
44
Domowy ketchup
45
Przecier pomidorowy
46
Dżem z zielonych pomidorów
47
25
Pomidory w octowej zalewie
48
2
WSTĘP
poradnik domowy
Uczta dla oczu i
po
Im więcej mają słońca, gdy dojrzewają, tym są
smaczniejsze, bardziej aromatyczne i mają większą
wartość odżywczą. Dlatego latem i wczesną jesienią
przyrządzajmy je tak często, jak tylko się da.
Ich pięk ny, czer wo ny
ko lor i ape tycz ny kształt
sprawiają, że jemy je do-
słownie oczami. Nie zda-
jemy sobie przy tym na-
wet spra wy, że in ten syw -
na barwa to w pewnym
sen sie... cu dow ne le kar -
stwo. Jest ona bowiem
za słu gą li ko pe nu, któ-
ry wy chwy tu je i dez ak-
ty wu je wol ne rod ni ki,
zmniej sza jąc ry zy ko po -
wsta nia zmian no wo two -
ro wych i cho rób układu
krą że nia. Co cie ka we, li -
kopen wcale nie traci
swo ich wła ści wo ści lecz -
ni czych pod czas pa ste -
ry za cji po mi do rów, sma -
że nia, du sze nia czy go-
to wa nia. Jak wy ka za ły
licz ne ba da nia, jest na-
wet od wrot nie – li ko pen
z prze two rów i gorących
p o t r a w z p o m i d o r a m i
dzia ła ak tyw niej.
Te złote jabłka, jak na-
zy wa ją po mi do ry Wło si,
za wie ra ją rów nież sze reg
in nych cen nych skład ni -
ków: be ta-ka ro ten, wi ta -
miny C i E oraz całe bo-
gac two skład ni ków mi -
ne ral nych z wap niem,
a zwłasz cza wspo ma ga -
ją cym pra cę ser ca, ne rek
I
3
p od nie bie nia
Na surowo najsmacz-
niej sze są po mi do ry na -
zy wa ne przez Wło chów
in sa la to ri, czy li po pro stu
od mia ny po le ca ne do sa -
łatek – o dużych, jędrnych
owo cach, nato miast na
prze two ry znacz nie bar -
dziej na da ją się od mia ny
o ma ło wod ni stym, zwar -
tym miąższu. U nas nale-
żą do nich pomidory
o mocno wy dłu żo nych
owocach, typu pelati.
Można jeść
zielone
Wprawdzie niedojrzałe zie-
lone pomidory zawierają
szkodliwy alkaloid solaninę,
ale obróbka termiczna neu-
tralizuje ją. Dlatego pastery-
zowaną sałatkę z zielonych
pomidorów w occie czy
dżem z zielonych pomido-
rów można
jeść bez
obaw
ozdrowie.
Poprawiają
urodę
Medycyna ludowa zale-
ca osobom ze skłonno-
ścią do wyprysków na-
kładanie na twarz ma-
seczek ze świeżych po-
midorów. Dzięki zawar-
tym w niej witaminom
C i E cera staje się jędr-
na i elastyczna. Sok
ze świeżego pomidora
zmieszany z gliceryną
wygładza z kolei suche,
spierzchnięte dłonie.
G
dy zauważymy po ich zjedzeniu zmiany na skórze lub
afty w jamie ustnej, usuńmy je na jakiś czas z jadło-
spisu, a gdy objawy uczulenia miną, ponownie wprowa-
dzajmy do diety stopniowo, w małych ilościach, obserwu-
jąc, czy tym razem nie pojawi się wysypka. Osobom star-
szym i dzieciom lepiej podawać pomidory obrane ze skórki.
Za chłodem
nie przepadają
Kupujmy pomidory dojrzałe, ale twarde, bo
miękkie szybko się psują. Ponieważ w lo-
dówce, gdzie panuje temp. niższa niż 8°C,
smak pomidorów i ich konsystencja pogar-
szają się, dlatego najlepiej przechowywać je
w temp. 13–18°C. Ideałem byłaby spiżarnia,
chłodniejsza nieco od kuchni.
Skórka zejdzie w mig
N
ajpierw wycinamy z pomidora włóknistą nasadę szypułki
kwiatowej, a następnie wkładamy owoce do salaterki i za-
lewamy wrzątkiem. Zostawiamy na 3–4 minuty, odcedza-
my, przelewamy zimną wodą i ściągamy skórkę nożem.
i re gu lu ją cym ciś nie nie
po ta sem na cze le. Po za
tym są wa rzy wem ni sko -
ka lo rycz nym (śred ni po -
mi dor do star cza za led wie
20–30 kcal) i za sa do twór -
czym, a więc od kwa sza-
ją or ga nizm. Ze wzglę du
na ni ską za war tość cu kru
są bar dzo po le ca ne dia-
be ty kom. Nie mo że też
ich za brak nąć w ja dłos pi -
sie osób cierpiących na
chroniczne za par cia.
Niekiedy alergizują
SAŁATKI, PRZEKĄSKI, DODATKI
se rem pleś nio wym
w
9–10 średniej wielkości pomidorów
w
15–20 dag sera pleśniowego typu rokpol
w
5 dag sera żółtego (np. tylżyckiego lub goudy)
w
półtorej kromki pieczywa
tostowego
w
łyżka miękkiego masła
w
posiekana zielenina (3 łyżki kopiaste natki
pietruszki, po 2 łyżki szczypiorku i listków bazylii)
w
sól
w
pieprz
w
olej
tą osłoną. Ser pleśniowy
rozetrzeć widelcem lub po-
kroić w drobniutką kostkę,
starannie wymieszać
z miękkim masłem, posie-
kaną zieleniną i na końcu
– z grzankami. Jeśli trzeba,
doprawić jeszcze farsz
solą i pieprzem i rozłożyć
stkę, zrumienić na roz-
grzanym oleju, osączyć
z tłuszczu na papierowym
ręczniku. Pomidory poprze-
krawać na połówki. Z każ-
dej połówki wydrążyć
gniazdo nasienne wraz
z otaczającą je galaretowa-
do wydrążonych pomido-
rów, posypać startym żół-
tym serem. Ułożyć pomi-
dory na blasze i zapiekać
5 minut w temperaturze
250°C. Podawać jako gorą-
cą przekąskę lub danie
kolacyjne. Można też zre-
zygnować z zapiekania.
P o m i d o r y f a s z e r o w a n e
P
ieczywo pokroić w ko-
Plik z chomika:
kasia999kkk
Inne pliki z tego folderu:
Tanie gotowanie - jak urządzić przyjęcie tanim kosztem.pdf
(39202 KB)
Parada sałatek.pdf
(38714 KB)
Dania z wołowiny Wyborne mięsiwa.pdf
(5316 KB)
Ryż na 61 sposobów.pdf
(2282 KB)
Dania z gęsi kaczki indyka Wyborne mięsiwa.pdf
(5187 KB)
Inne foldery tego chomika:
2004-09 Domowe przetwory
2010-2012
2013
2014
2015
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin