5.0 RODZAJE MONODIET LECZNICZYCH I OCZYSZCZAJĄCYCH.txt

(7 KB) Pobierz
5. RODZAJE MONODIET LECZNICZYCH I OCZYSZCZAJĄCYCH
Od tysięcy lat, we wszystkich narodach i we wszystkich cywilizacjach, najważniejszym i podstawowym pokarmem człowieka są PEŁNE ZIARNA ZBÓŻ, gdyż są one zrównoważone i zharmonizowane. Fizjologicznie pojęcia równowagi i harmonii możemy sobie wytłumaczyć w ten sposób, że jedynie pełne ziarna zbóż zawierają wszystkie, najważniejsze składniki pokarmowe niezbędne do życia, a ponadto nie wychładzają organizmu, ani też go zbyt nie rozgrzewają, a więc pełne ziarna zbóż utrzymują organizm w stanie zdrowia. Oczywiście, pełne ziarna zbóż zaspokajają potrzeby pokarmowe człowieka dorosłego, w miarę zdrowego i prowadzącego niezbyt aktywny tryb życia. Pojęcia te oznaczają również, że jedynie pożywienie zawierające pełne ziarna zbóż potrafi odbudować i zregenerować głębokie struktury organizmu i wytworzyć zapasy skoncentrowanej energii zużywanej podczas zwiększonego zapotrzebowania organizmu, w czasie intensywnej pracy, podczas ciężkiej choroby i tą energię, która jest przekazywana następnym pokoleniom. Człowiek, który wyrzucił ze swego jadłospisu pełne ziarna zbóż jest jak mizerna, szklarniowa roślina, którą może łatwo zniszczyć silniejszy podmuch chłodniejszego powietrza. Dlatego też pełne ziarna zbóż są najważniejszym i najbezpieczniejszym pokarmem do przeprowadzania kuracji oczyszczających i leczniczych, gdyż równocześnie oczyszczają i regenerują oraz odbudowują organizm. Ważne jest, aby ziarna były dobrze ugotowane na naturalnym ogniu. Ziarna do spożywania na co dzień gotujemy zawsze z odrobiną soli, gdyż ona je rozmiękcza, natomiast ziarna, które stosujemy w celu przeprowadzenia monodiety leczniczej gotujemy bez soli, gdyż w naszej tradycyjnej diecie są ogrоmne nadmiary. martwej, chemicznej, białej soli, która gromadzi się w naszym organizmie w postaci złogów, z których należy go oczyścić. Ponadto pełne ziarna należy zawsze dokładnie żuć, przym czym w czasie przeprowadzania diety leczniczej jest to szczególnie ważne. Każdy kęs należy doprowadzić do papkowatej, jednolitej konsystencji. Panuje pogląd, że każdy kęs należy przeżuć 80 - 120 razy. Z początku wydaje się to trudne, ale po pewnym treningu, nawet bez zbytniej koncentracji uwagi możemy w ciągu 15 - 20 minut zjeść w ten sposób dość dużą porcję pokarmu. Ważne jest również to, aby nie jeść zbyt dużo, tylko tyle, aby zaspokoić głód. Tutaj jest duża dowolność. Możemy jeść jeden raz dziennie niewielką porcję i możemy jeść nawet 5 razy dziennie dość duże porcje gotowanych zbóż. Jeżeli jako pokarm spożywamy wyłącznie pełne ziarna zbóż możemy spokojnie zawierzyć naszym zmysłom i jeść tyle ile chcemy, słuchając żołądka i jelit. Jeżeli pokarm jest dobrze trawiony i odczuwamy, głód możemy jeść nawet bardzo dużo i często, ale w danym dniujemy wyłącznie ziarna, które postanowiliśmy jeść. Bardzo ważne jest również to, aby nic nie pić w ciągu dnia. Pijemy dowolną ilość płynów na czczo i przed snem, w kilka godzin po ostatnim posiłku. Najlepiej jest pić czystą źródlaną wodę. Może to być również niegazowana woda mineralna i mogą to być również wywary z ziół, które powinny być bardzo starannie dobrane i powinny być w mniejszych dawkach, niż dawki lecznicze. W czasie przeprowadzania diet leczniczych nie powinniśmy łączyć zbóż z warzywami ani z wywarami z warzyw, ani też z sokami z warzyw czy z owoców, gdyż pokarmy te są inaczej trawione. W połączeniu wprowadzają do organizmu wilgoć, która utrudnia proces oczyszczania, co jest bardzo niekorzystnym czynnikiem w naszym chłodnym i wilgotnym klimacie. Przez kilka dni jemy wyłącznie pełne ziarna zbóż, a przez następne dni pijemy wyłącznie soki z warzyw. Wszystkie pełne ziarna zbóż nаleżą do elementu ziemi, a więc oczyszczają, harmonizują i odbudowują cały nasz organizm, ale między nimi są pewne różnice i dlatego też niektóre z nich są bardziej odpowiednie do niektórych pór roku i do leczenia pewnych organów, co zostanie poniżej omówione.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin